Bár a legtöbb vidéki nagyvárosban, így Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Győrött csak a hétvégén nyitnak az adventi és karácsonyi vásárok, a megszokott budapesti helyszínek többsége már ünnepi hangulatban várja a látogatókat. Az utazási és turisztikai kedv generálásával és a magas színvonalú kézműves termékek gazdag kínálatával indokolta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a Vörösmarty tér szokatlanul korai, november 13-i nyitását. A Városháza parkban is már múlt szombattól, a Szent István-bazilikánál pedig a következő hétvégétől készülnek adventi programokkal a szervezők egészen január elejéig.
A BFTK büszkén hirdeti, hogy a budapesti forgatagot évek óta Európa 10 legszebb karácsonyi vására között jegyzik, azt pedig lapunk is megtapasztalhatta, hogy az árak is európaiak, nem éppen a soványabb magyar pénztárcához vannak szabva. Minőségi a kikapcsolódás, de a 300-400 ezer látogatónak ma már egyes becslések szerint a fele, mások szerint a 60-70 százaléka külföldi. Ottjártunkkor többek között kínai, orosz, brit és francia turistákkal találkoztunk, a többségük három-négy napra érkezett Budapestre, de volt, aki arról számolt be, hogy két hetet tölt a régióban, és Prágát, valamint Krakkót is érinti.
Útban a Vörösmarty tér felé már a Deák Ferenc utcán több tucat bódé kínálatából lehet választani, a külföldiek euróval is fizethetnek, igaz, szemben a 312 forintos jegybanki devizaárfolyammal itt 280-290 forintot ér az uniós fizetőeszköz. A forralt bornak egységesen 300 forint decije, sült gesztenyéből 1000 forintért tíz, 1500-ért pedig 16 darabot kapunk.
A kürtős kalács ára 1100 és 1500 forint között változik, két túrógombócért pedig ugyanúgy elkérnek egy ezrest, mint egy tócsniért, utóbbiból a szalonnás verzió már 1200 forint. Körbenéztünk a Vörösmarty téren, rétest sem látunk 600-700 forintnál olcsóbban. Lepényből is széles a választék, a tárcánkat pedig 1500-2000 forinttól szabadíthatjuk meg pillanatok alatt a kasszánál, attól függően, hogy csirkésre, halkrémesre vagy éppen marhapörköltesre esik a választásunk.
Apropó, kassza: az előírásoknak megfelelően a standok egytől egyik fel vannak szerelve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bekötött online pénztárgépekkel, az árusok mégsem adnak minden alkalommal számlát. Külön megfigyeltünk egy forralt boros egységet, ott ötből egyszer sem, a sült kolbászosnál háromból egyszer kapott nyugtát a vevő.
A teret az 1200 négyzetméteres terasz uralja, ahol kizárólag a melegkonyhák kínálják ételválasztékukat. A májas/véres hurkából egy 25 dekás adagért 1700 forintot kell fizetni, egy sült kolbászért mustárral, kenyérrel 1900-at. Ugyanennyibe kerül a mustáros sült csirkemell, a vásár egyik slágertermékéért, a főtt-füstölt csülökért azonban jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A negyedporció ára is 1800 forint, a félé 3000, az egészé 5500. A hagyományos ételeken túl olyan különlegességeket is meg lehet kóstolni, mint az aszalt szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a hun-dog, a bárányszendvics sültpaprika-krémmel vagy a kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal.
A turisztikai központ tájékoztatása szerint a karácsonyi vásáron megjelenő kiállítókat szigorú minőségi követelmények alapján szakmai zsűri választja ki. Ez aligha hatja majd meg a NAV civil ruhás munkatársait, ha a próbavásárlás során lapunkhoz hasonlóan csak elvétve találkoznak nyugtával.