Drágán, nyugta nélkül a vásárban

1900 forintos sült kolbász, 5500 forintos csülök – a Vörösmarty tér árusai a külföldi turistákra szabták áraikat. Ráadásul sok esetben még bizonylatot sem adnak.

Gyöngyösi Balázs
2015. 11. 25. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a legtöbb vidéki nagyvárosban, így Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Győrött csak a hétvégén nyitnak az adventi és karácsonyi vásárok, a megszokott budapesti helyszínek többsége már ünnepi hangulatban várja a látogatókat. Az utazási és turisztikai kedv generálásával és a magas színvonalú kézműves termékek gazdag kínálatával indokolta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a Vörösmarty tér szokatlanul korai, november 13-i nyitását. A Városháza parkban is már múlt szombattól, a Szent István-bazilikánál pedig a következő hétvégétől készülnek adventi programokkal a szervezők egészen január elejéig.

A BFTK büszkén hirdeti, hogy a budapesti forgatagot évek óta Európa 10 legszebb karácsonyi vására között jegyzik, azt pedig lapunk is megtapasztalhatta, hogy az árak is európaiak, nem éppen a soványabb magyar pénztárcához vannak szabva. Minőségi a kikapcsolódás, de a 300-400 ezer látogatónak ma már egyes becslések szerint a fele, mások szerint a 60-70 százaléka külföldi. Ottjártunkkor többek között kínai, orosz, brit és francia turistákkal találkoztunk, a többségük három-négy napra érkezett Budapestre, de volt, aki arról számolt be, hogy két hetet tölt a régióban, és Prágát, valamint Krakkót is érinti.

Útban a Vörösmarty tér felé már a Deák Ferenc utcán több tucat bódé kínálatából lehet választani, a külföldiek euróval is fizethetnek, igaz, szemben a 312 forintos jegybanki devizaárfolyammal itt 280-290 forintot ér az uniós fizetőeszköz. A forralt bornak egységesen 300 forint decije, sült gesztenyéből 1000 forintért tíz, 1500-ért pedig 16 darabot kapunk.

A kürtős kalács ára 1100 és 1500 forint között változik, két túrógombócért pedig ugyanúgy elkérnek egy ezrest, mint egy tócsniért, utóbbiból a szalonnás verzió már 1200 forint. Körbenéztünk a Vörösmarty téren, rétest sem látunk 600-700 forintnál olcsóbban. Lepényből is széles a választék, a tárcánkat pedig 1500-2000 forinttól szabadíthatjuk meg pillanatok alatt a kasszánál, attól függően, hogy csirkésre, halkrémesre vagy éppen marhapörköltesre esik a választásunk.

Apropó, kassza: az előírásoknak megfelelően a standok egytől egyik fel vannak szerelve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bekötött online pénztárgépekkel, az árusok mégsem adnak minden alkalommal számlát. Külön megfigyeltünk egy forralt boros egységet, ott ötből egyszer sem, a sült kolbászosnál háromból egyszer kapott nyugtát a vevő.

A teret az 1200 négyzetméteres terasz uralja, ahol kizárólag a melegkonyhák kínálják ételválasztékukat. A májas/véres hurkából egy 25 dekás adagért 1700 forintot kell fizetni, egy sült kolbászért mustárral, kenyérrel 1900-at. Ugyanennyibe kerül a mustáros sült csirkemell, a vásár egyik slágertermékéért, a főtt-füstölt csülökért azonban jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A negyedporció ára is 1800 forint, a félé 3000, az egészé 5500. A hagyományos ételeken túl olyan különlegességeket is meg lehet kóstolni, mint az aszalt szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a hun-dog, a bárányszendvics sültpaprika-krémmel vagy a kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal.

A turisztikai központ tájékoztatása szerint a karácsonyi vásáron megjelenő kiállítókat szigorú minőségi követelmények alapján szakmai zsűri választja ki. Ez aligha hatja majd meg a NAV civil ruhás munkatársait, ha a próbavásárlás során lapunkhoz hasonlóan csak elvétve találkoznak nyugtával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.