Eb: nem luxus a helyszínen szurkolni

Akár 15-20 ezer honfitársunk is a franciaországi Eb helyszínén buzdíthatja a magyar válogatottat.

Gyöngyösi Balázs
2015. 11. 23. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztos vagyok abban, hogy – a 2009-es svájci jégkorong-világbajnoksághoz hasonlóan – a jövő évi labdarúgó-Eb-n a magyar válogatott szereplésétől függetlenül is szurkolóink a torna üde színfoltjai lesznek hangerejükkel és lelkesedésükkel, s akár 15-20 ezren is elkísérhetik a csapatot Franciaországba – mondta a Magyar Nemzetnek Szabados Gábor. A sportközgazdász szerint ezúttal nem a repülést választja a többség, illetve az utazási irodák ajánlatait böngésző sportturisták is kevesebben lesznek. Várhatóan 60-70 százalékuk egyénileg, autóval vagy csoportosan, busszal kel útra, hiszen a helyszínek többsége 1300-1400 kilométernél nincs távolabb Budapesttől. A szakember úgy látja, utazással, szállással és belépőjeggyel együtt a legnagyobb spórolással se nagyon szorítható 50-60 ezer forint alá egy Európa-bajnoki csoportmeccs helyszíni megtekintése, de ha valaki a drágább hotelt vagy az elegánsabb éttermet preferálja, költségei könnyen elérhetik a 180-200 ezer forintot is.

Szabados Gábor szerint az mindenképpen jó hír, hogy Franciaország egyébként is kiemelkedő turistaforgalmáról ismert, így a szállodai szobák ára legfeljebb a duplájára emelkedik a mérkőzések sorsolása után.

Összehasonlításként elmondta, a legutóbbi 2012-es lengyel–ukrán Eb-n akadt olyan rendezőváros, ahol a korlátozott számú vendégágy miatt az eredeti öt-tízszeresébe került egy szoba. A párizsi merényletekkel kapcsolatban a sportközgazdász megjegyezte, hogy ez a kontinensviadal lesz minden idők legvédettebb sporteseménye, az óvintézkedések felülmúlják majd a 2004-es athénit is, holott az volt a New York-i terrortámadás utáni első nyári olimpia. Szerinte kizárt, hogy bármelyik stadionban vagy annak környékén robbantás legyen az Európa-bajnokság ideje alatt, s Párizs, Lyon vagy Marseille nincs jobban veszélyeztetve, mint Berlin, Róma, London vagy Madrid.

Kulcskérdés az is, hogyan és mennyiért lehet egy-egy mérkőzésre bejutni. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos díjszabása alapján négy kategória van, eszerint a csoportküzdelmek során 25, 55, 105 és 145 euróba, azaz 8, 17, 32 és 45 ezer forintba kerül egy belépő. Az egyenes kieséses szakaszra fordulva növekednek az árak, a július 10-i, párizsi fináléra a legolcsóbb tikett 85, a legdrágább 895 euróba kerül, vagyis nagy a szórás 26 és 278 ezer forint között. A sportközgazdász szerint ezek az árak a feketepiacon akár a nyolc-tízszeresére is emelkedhetnek, az pedig a létesítmény méretén és az ellenfél kilétén múlik, jut-e hivatalos úton jegy az összes érdeklődőnek. Ha például a fővárosban, a 80 ezer férőhelyes Stade de France-ban játszik a magyar válogatott Albániával, akkor értelemszerűen befér minden szurkoló, de ha a mindössze 33 ezres toulouse-i stadionban találkozik nemzeti csapatunk Angliával vagy Németországgal, nagy lehet a tolongás, sokan akár kinn is rekedhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.