„Ez egy kockázatos játék”

Hiába szépek most a gazdasági adatok, nehéz lesz tovább fejlődni Jaksity György szerint.

MNO
2015. 11. 23. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaksity György szerint ugyan adók szempontjából elvesztjük azokat, akik külföldön dolgoznak, de ők is évi 4 milliárd eurót utalnak, az uniós forrásokkal együtt ez már 10 milliárd euró, a GDP 10 százaléka, ami „történelmi távlatban egyedülálló helyzet”. Hozzátette: a mostani gazdasági növekedés annak köszönhető, hogy 2005 és 2013 között stagnált a magyar gazdaság. A gazdaságunk szempontjából a szakértő egyedüli pozitívumként a devizaadósságunk csökkenését emelte ki.

Az IMF hitelének visszautasítása mögött szerinte az a „józan politikai megfontolás” áll, hogy nem szeretjük, ha valaki más mondja meg nekünk, hogy kell gazdaságot csinálni, pedig – mint mondta – „néha nem ártana meghallgatni”.

Kitért rá: vannak dolgok, amik „messze a minimális elvárások szintje alatt vannak”, megemlítve, hogy a World Economic Forum versenyképességi rangsorában az elmúlt öt évben a 48. helyről a 63. helyre csúsztunk le, ami elsősorban a hazai intézményrendszer miatt van, amely összességében a 97. helyen van 140 ország rangsorában. „Ezen belül például az egyik alindex, a kormányzati favoritizmus az állami megrendelések terén, vagyis a korrupció tekintetében a 125. helyen vagyunk, miközben sok piaci alapon működő területen pedig a legjobb ötven-hatvanban. Nem kérdés tehát, hogy mi húzza vissza Magyarországot” – mondta Jaksity. Hozzátette: ebben az államnak kell megkezdeni a változást, a privát szféra utána fog menni.

Jaksity György beszámolt róla: a megtakarítók kedve nem ment a befektetési szolgáltatóktól a brókerbotrány óta, inkább csak a szolgáltatók között volt átrendeződés. „Bármennyire rosszak is az ilyen botrányok, szembesítik az embereket azzal, hogy ez egy kockázatos játék” – közölte. Szerinte a befektetőknek meg kell különböztetni a befektetések és a szolgáltatók kockázatát, mert mindkettő külön-külön létezik, „még ha ezt sokan össze is mossák”.

Mint mondta, annak érdekében, hogy az ilyen botrányok a jövőben ne érintsék az ügyfeleket, megfelelő szabályozásra, hatékony felügyeleti munkára, valamint az ország általános, illetve a politika morális viszonyainak a nagyfokú javulására lenne szükség. A problémák szerinte ugyanakkor „nem az elmúlt két évben, hanem az elmúlt két évtizedben halmozódtak föl”. Úgy vélekedett, hogy a most megbukott cégek a kilencvenes években a távol-keleti és az orosz válsággal indulhattak el a lejtőn, a szabályozó pedig nem tartott lépést a piac bonyolultságának a változásával. Hozzátette: az elmúlt öt évet nézve a felügyelet és az MNB már nagyon alapos munkát végzett.

A Concorde alapítója kitért a menekültválságra is, ami szerint úgy jött a magyar kormánynak, „mint a manna”, hamarabb fogta föl, hogy sokkal nagyobb bajról van szó annál, mint amit az európai szalonokból egy whisky és egy szivar kíséretében meg lehet majd oldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.