Jelentősen csökkent a beruházások volumene

Az előző negyedévhez hasonlítva 0,9 százalékos volt a visszaesés.

MTI
2015. 11. 26. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első három negyedévben a beruházási teljesítmény 0,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Éves összevetésben az első negyedévben 3,9 százalékkal csökkent, a másodikban pedig 5,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene.

Az építési beruházások 2,4, a gép- és berendezésberuházások 4,4 százalékkal maradtak el a múlt év harmadik negyedévétől.

A beruházások egynegyedét adó feldolgozóipar beruházásai – az egy évvel korábbi 7,9 százalékos növekedést követően – 6,5 százalékkal csökkentek. Ezen belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszeripari, a gumi- és műanyagipari, valamint a járműipari beruházásokban is.

A nemzetgazdasági ágak több mint felénél csökkent a beruházások teljesítménye.

A mezőgazdaságban az erdőgazdálkodással és halászattal együtt 39,0 százalékos volt a visszaesés a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 9,3 százalékos emelkedéssel szemben. Az év első kilenc hónapjában 28,5 százalékkal maradt el a mezőgazdasági beruházások volumene a múlt év azonos időszakáétól, amikor viszont 17,7 százalékos volt a növekedés.

Az építőiparban 13,9 százalékos volt a beruházások visszaesése a harmadik negyedévben az első félévi 4,2 százalékos zsugorodás után.

A kereskedelemben és gépjárműjavításban 9,8 százalékkal estek vissza a beruházások a tavalyi harmadik negyedévhez képest és 10,5 százalékkal az első háromnegyed évben.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 23,9, százalékkal maradtak el a beruházások a harmadik negyedévben és 9,4 százalékkal az év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi 33,2, illetve 11,8 százalékos növekedéssel szemben.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – az egy évvel korábbi 46,6 százalékos magas bázishoz képest – 12,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben.

A beruházások, a legjelentősebb mértékben, 63,6 százalékkal a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén növekedtek – elsősorban a határvédelmi intézkedések hatására – közölte a KSH. Az első három negyedév egészét tekintve 25,2 százalékos volt a bővülés.

Az egészségügyi beruházások 6,9 százalékkal nőttek, az oktatási területen viszont 2,3 százalékkal mérséklődtek a tavaly július–szeptemberihez képest.

Az idén az első háromnegyed éves csökkenés után a negyedik negyedévben még élénkülhet a beruházási aktivitás Magyarországon, jövőre azonban tovább csökken a beruházások volumene az MTI által csütörtökön megkérdezett szakértők szerint.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek kifejtette: várakozása szerint az idei harmadik negyedév után jövőre is csökken a volumen. Az állami beruházások a mérsékeltebb uniós támogatások miatt esnek majd, a versenyszférában nincs külföldi működőtőke-befektetés, nagy feldolgozóipari beruházás, a kis- és középvállalkozások beruházásait ugyan támogatja a jegybank, de az elemző szerint a vállalkozási kedv alacsony.

A csökkenő tendenciát ugyanakkor a jegybank piaci hitelezési programja mérsékelheti – tette hozzá.
Balatoni András úgy vélte, hogy a lassuló GDP-növekedést mutató adatok után várható volt, hogy a beruházások is elmaradnak a korábbi értékektől. Magyarországon elapadni látszik a korábbi évek dinamikus növekedését támogató külföldi működőtőke-beáramlás, emellett a magyar gazdasági szereplők beruházási kedve is viszonylag visszafogott – tette hozzá.

Ha nem elég dinamikusan emelkedik a beruházási volumen, egyre lassabb mértékben emelkedik a tőkeállomány, ami középtávon a kínálati oldalon is korlátot jelent majd, mert nem lesznek meg azok az eszközök, berendezések, amelyekkel egyre több GDP-t lehetne előállítani – vélekedett az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a negyedik negyedévben a 2007-2013-as EU ciklus lezárása, valamint az egy évvel ezelőtti kissé gyengébb bázis miatt jelentősen élénkülhetnek a beruházások, így az idei év egészét tekintve 1-2 százalékos növekedés várható. Suppan Gergely a beruházások volumenének harmadik negyedévi csökkenését főként az egy évvel korábbi magas bázissal magyarázta.

Jövőre azonban az előző uniós költségvetési ciklus kifutása miatt visszaeshetnek a beruházások, amit a – kedvezmények várható kiterjesztése, valamint az esetleges áfacsökkentés hatására – lakásépítések felfutása részben ellensúlyozhat, de összességében így is kismértékű csökkenésre lehet számítani.
A Takarékbank elemzője arra számít, hogy 2017-ben a 2014-2020-as EU ciklus forrásainak gyorsuló ütemű felhasználásával újra növekednek majd a beruházások, amelyet néhány további jelentős beruházás (Budapest-Belgrád vasútvonal, Liget-projekt, 2017-es vizes világbajnokság) is támogathat. A viszonylag kedvező belső és európai kereslet hatására a versenyszférában is élénkülhetnek a beruházások - olvasható az írásos kommentárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.