Magát ellenőrzi a tőzsdetulajdonos jegybank

Nem a stratégiától, hanem a gazdaság fejlettségétől s a vállalkozó kedvű tőkétől függ az értékpapírpiac működése.

Hajdú Péter
2015. 11. 26. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétes a Magyar Nemzeti Bank céljaival, hogy üzleti stratégiát akar megvalósítani az értéktőzsdén – nyilatkozta lapunknak Torba Tamás közgazdász. – Az MNB-nek nem feladata – ahogy egyetlen más jegybanknak sem –, hogy bármilyen értékpapír- vagy tőkepiac hatékonyságát növelje. A tőzsde magánintézmény, az állam jellemzően legfeljebb kisebbségi részesedéssel rendelkezik benne – tette hozzá.

Torba azt sem tartja helyesnek, hogy más tőzsde vagy egyéb szervezet bekerüljön a tulajdonosok közé, szerinte az az ideális, ha a tőzsdetagok a tulajdonosok. Totális szerepzavarnak nevezte, hogy a jegybank döntse el, melyik privát cég kerül tőzsdére vagy melyiknek javasolja a tőzsdei részvételt. S aggályosnak tartja, hogy a jegybank egyik oldalról tulajdonos, a másik oldalról pedig ellenőrzi a tőzsdét, azaz önmagát.

Egyébként sem a formától és a stratégiától függ a BÉT forgalma, hanem attól, miként működik a gazdaság, vannak-e befektetésre érdemes cégek, van-e elegendő tőke a gazdaságban, vonzó-e az adópolitika.
– A kis- és középvállalkozások tőzsdére vitelét sem tartom jó ötletnek. Ezen vállalkozások finanszírozásának elősegítése érdekében inkább speciális befektetési alapokat kellene létrehozni.

Torba a jegybank pénzügyi rezsicsökkentéssel kapcsolatos elképzelését is elhibázottnak érzi, mert nem a tőzsdei díjak miatt, hanem a brókercégek magas költségei miatt „drága” a tőzsdei szolgáltatás.

Kissé másként látja a helyzetet Pacsi Zoltán, a Geo Professional vezérigazgatója, a BÉT korábbi vezetője. Furcsállotta ugyan, hogy az a jegybank tervezi a BÉT többségi tulajdonának megvásárlását, amelynek ugyanakkor szabályozói feladatai is vannak, s a felügyeletet is ellátja, de hozzátette, minden bizonnyal kitalálható olyan megoldás, amely kiküszöböli ezt az anomáliát. – Az mindenképpen előremutató – tette hozzá –, hogy az állam az elmúlt években tapasztaltnál nagyobb figyelmet szán a tőzsdének. Az kevésbé világos, hogy ehhez miért kell az MNB-nek tőzsdét vásárolni, de végül is mindegy. A magyar szabályozás ugyanis nagyon jó, világos, hogy kinek, mikor, mire van jogosítványa, illetve mi a feladata. Ezért gyakorlatilag lényegtelen, hogy az osztrákok vagy – mint régen – a brókercégek és a bankok a tulajdonosok, esetleg más szervezet, esetünkben a jegybank kezében van a részvények többsége. Kíváncsian várom a jövő év elejére beígért cselekvési programot, hogy miként képzeli el a legnagyobb tulajdonos a tőkepiac talpra állítását.

Kérdésünkre azt is elmondta Pacsi Zoltán, ugyan nem általános, de nem is kiugróan ritka, hogy az állam valamilyen szervezeten keresztül tulajdont szerezzen a tőzsdében. Az egykori tőzsdeelnök arról is beszélt, hogy szerinte ugyan nem az MNB feladata lenne a börze állóvizének megmozgatása, de mind az állami vállalatok tőzsdei megjelenése, mind a kisebb vállalkozások megjelenésének elősegítése lendíthet a piacon.

A szakember ez utóbbi kapcsán kiemelte, természetesen nem a legkisebb, évi 10-20 millió forintos árbevételű cégekről lehet szó, sokkal inkább azokról a magyar kategóriák szerinti közepes – néhány száz millió forintos éves árbevétellel rendelkező – vállalkozásokról, amelyekben benne rejlik a kiugrás lehetősége.

Egészségesebbnek tartja ugyanis, ha egy folyamatosan fejlődő vállalkozás nem hitelből, hanem eddigi eredményeire építve tőkebevonással, a piacról jut friss forráshoz, amit aztán tevékenysége fejlesztéséhez használ fel.

A jegybank kedden jelentette be, hogy 13,2 milliárd forintért megvásárolja a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) többségi tulajdonát. Az eddigi osztrák tulajdonosok 68,8 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával 75,8 százalékra nő a jegybanki részesedés. A tervek szerint új stratégiát alakítanak ki, aminek célja, hogy becsatornázzák a hazai tőkét a gazdaságba. Ezt többek között az állami vállalatok és a kisebb cégek tőzsdére vitelével képzelik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.