Megvan a magyar értéktőzsde új többségi tulajdonosa

Matolcsy Györgynek is köze van hozzá.

MTI
2015. 11. 24. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintettel arra, hogy az adásvételhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges, az MNB tervei szerint a tranzakció zárása december közepén valósulhat meg.

A vételár részvényenként 3550 forint, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizet a jegybank. A tőzsde vételára a jövőbeli eredményességen túl tükrözi a Budapesti Értéktőzsdének a Keler-csoportban meglévő közel 47 százalékos részesedésének értékét is.  A BÉT vételárának meghatározását független, nemzetközileg elismert tanácsadócég értékelése alapozta meg – közölte a nemzeti bank.

Az ügylettel az MNB részesedése – mivel már eddig is a részvények 6,95 százalékát birtokolta – 75,8 százalékra nő a BÉT-ben. Az új piacfejlesztési stratégia kialakításában, és megvalósításában a központi bank együtt szeretne működni a jelenlegi meghatározó társtulajdonosokkal, a nagyszámú kisrészvényesnek pedig vételi ajánlatot kíván tenni – olvasható a jegybank közleményében.

A Budapesti Értéktőzsde alapvető gazdasági szerepe, hogy a hazai vállalatok számára tőkebevonási lehetőséget biztosítson. Ezt a szerepét a hazai tőkepiac az elmúlt években – a régiós tőzsdeszövetség, a CEESEG tagjaként – egyre kevésbé töltötte be. A börze keresleti oldalán ma a külföldi intézmények túlsúlya jellemző. A kibocsátások száma és a forgalom olyannyira lecsökkent, hogy a tőkepiac jelenleg nem tölti be szerepét, így a nemzetközi trendeknek megfelelően az állam beavatkozása vált szükségessé – magyarázta az MNB.

A BÉT meghatározó tulajdonosaként a jegybank számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amely a hazai tőkepiac fejlesztését szolgálja, és amely megfelelő ösztönzőket biztosít a hazai tőzsdei kibocsátók és befektetők számára. E stratégia, illetve a tőzsde működésének átalakítása eredményeként egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, amely egyre hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést – fejtette ki közleményében az MNB.

A magyar értéktőzsde változatlanul a Xetra kereskedési platformon keresztül bonyolítja le ügyleteit – tette hozzá az új tulajdonos.

A Magyar Nemzeti Bank új stratégiát dolgoz ki a Budapesti Értéktőzsde fejlesztésére – mondta Nagy Márton, a jegybank alelnöke kedden az intézmény tájékoztatóján, amelyen bejelentették, hogy az MNB lett a BÉT minősített többségi tulajdonosa. Hangsúlyozta: „Szeretnénk, ha az eddigi meghatározó tulajdonosok maradnának, a kisrészvényeseknek vételi ajánlatot teszünk”. Az új stratégia szavai szerint január–februárra készül el. Kiemelte: a kormánnyal együttműködve ösztönzőrendszert dolgoznak ki a vállalkozásoknak, hogy olyan cégek kerüljenek a tőzsdére, amelyek tartósan ott is maradnak, és forgalmat generálhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.