Népszerűek a fix kamatozású lakáshitelek

Szakértők szerint jót tett a piacnak, hogy a támogatási rendszert a kormány kiterjesztette a használt ingatlanokra is.

Hajdú Péter
2015. 11. 02. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan növekszik a lakáshitel iránti kereslet az idén – derült ki a legnagyobb bankoknak küldött körkérdésünkre adott válaszokból. Nem meglepetés, hogy ez a fejlődés mindenekelőtt a használt lakások iránti igény emelkedéséből adódik, hiszen új lakás építésére a válság óta eltelt időszakban alig került sor. Jól mutatja az új lakások iránti kereslet eljelentéktelenedését, hogy az OTP hitelszakértői szerint a lakáspiac növekedésében alig 12 százalékot tesz ki az új lakások építése. Emelte az érdeklődést ugyanakkor, hogy a kormány nyár elején megújította a lakástámogatási rendszert a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetésével. A bankok egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a kedvezményrendszer használt lakásra való kiterjesztése megemelte az érdeklődést.

Az OTP Bank szeptember 23-ig 2500 csok-igénylést fogadott be, és 2,5 milliárd forint értékű támogatást fizetett ki. De a banknál nemcsak a támogatás iránti igény nőtt dinamikusan, hanem a jelzáloghitel-kihelyezések is negyedével nőttek a tavalyi év első feléhez képest. Az igénylőknek kiutalt csaknem negyvenmilliárd forint mintegy 27 százalékos piaci részesedést jelent. A bank tapasztalatai azt mutatják, hogy a támogatásért folyamodóknak mintegy hetven százaléka lakáscélú hitelt is igényel. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ebben az esetben érdemes a kétféle igényt ugyanannál a banknál benyújtani, mert így megspórolható az elbírálási díj.

A K&H Banknál is azt tapasztalták, hogy nagyságrenddel többen igénylik az újfajta támogatást. Amíg a régi szocpolt alig hetvenöten kérték az év első felében, addig az elmúlt három hónapban megközelítőleg ezren nyújtották be csok-igényüket a banknál. A kérelmezők hetven százaléka használt lakás vásárlásához igényelte a támogatást. A bankhoz benyújtott lakáshitel iránti kérelmek átlagos nagysága hétmillió forint volt. Az év első kilenc hónapjában 48 milliárd forint értékű lakáshitelre bólintottak rá, amellyel a piac harminc százalékát tudhatják magukénak.

A hitelintézet számításai szerint idén várhatóan 150-200 ezer lakás cserél majd gazdát, ami megközelíti a válság előtti szintet. A növekedés tavalyhoz képest 44 százalékos, ami jó hír a bankok számára, hiszen hasonló nagyságrendű lakáshitel-kiáramlásra lehet számítani. Arra is felhívják a figyelmet a bank szakértői, hogy ebben a befektetési célú vásárlásnak is komoly szerepe van.

A CIB Bank szintén a lakáshiteligények nagyfokú bővüléséről számolt be. A májustól indult bővülés egész nyáron kitartott, és várakozásaik szerint az esztendő hátralévő időszakában is megmarad ez a lendület. Ugyancsak tempósan bővült a személyi hitel folyósítása ennél a banknál, egyes akciós időszakokban ötven százaléknál is nagyobb volt a növekedés mértéke.

Az UniCreditnél már tavaly is nagy volt a lakáshitel iránti igény, ezt a szintet 2015-ben is el tudták érni. Jelentős eredménynek tartják a hitelintézetnél, hogy igen népszerű az elsők között piacra dobott fix kamatozású lakáshitelük. A siker – hogy minden második lakáshitel-szerződést fix kamatra kötnek – azzal magyarázható, hogy amennyiben fix kamatozású kölcsönt vesz fel az ember, úgy nem fenyegeti a törlesztőrészletek emelkedésének réme – amit sokan megtapasztaltak a devizahiteleknél. A bank a csok bevezetése óta eltelt rövid időszak alatt harmadával több támogatási kérelmet fogadott be, mint az azt megelőző három évben. Jellemzően lakáshitel iránti igénnyel együtt keresik meg a bankot a csok-os ügyfelek, a számukra nyújtott támogatás átlagos összege 1,1 millió forint. A lakáspiac felfutásának, a kedvezményrendszer megújításának hatására azzal számolnak, hogy tovább növekszik a lakosság lakáshiteligénye.

Az MKB Bank szintén a lakáshitel iránti kereslet növekedéséről számolt be. Ezt egyrészt a hitelkiváltással, másrészt a csok júniusi bevezetésével magyarázzák. A bankhoz érkezett több száz csoki-gényre 500 ezer és 2,5 millió forint közötti összeget fizettek ki, az átlagos támogatás 1,3 millió forint volt. Az MKB-nál azzal számolnak, hogy a csok emelő hatásának, valamint a novemberben megjelenő fix kamatozású lakáshiteleknek köszönhetően továbbra is egyre többen igényelnek majd kölcsönt lakásvásárláshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.