Óriási pénzeket utalnak haza a kivándorolt magyarok

A külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami a GDP 3 százalékát adja.

mr
2015. 11. 25. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi csúcsra nőtt a külföldre vándorolt magyarok hazautalása, ami már a magyar gazdaság 3 százalékát adja. A KSH nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 43 milliárd forinttal meghaladja a 2013-as adatot, és 236 milliárddal több, mint a 2012-es – írja a Világgazdaság.

A lap szerint, a jövedelmek hazautalása 2010-ben kezdett el dinamikusan növekedni, amikor elindult a kivándorlási hullám Magyarországról. Az elmúlt öt évben százezrek hagyták el az országot átmenetileg vagy végleg. A legtöbben Nyugat-Európában próbáltak szerencsét, akik ha nem is tudtak elhelyezkedni saját szakmájukban, úgy is magasabb életszínvonalon élnek. Leginkább azonban a jól képzett munkaerő vándorol el, így nagy veszteség éri az országot, ami már több iparágban munkaerőhiányt okozott.

A 920 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félre havonta a külföldön dolgozó magyarok, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Ez viszont kissé magas összegnek tűnik, ez alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy ennél is többen lehetnek a külföldön munkát vállaló magyarok.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy a pénzek hazautalása ugyan történelmi csúcsra ugrott tavaly, de a dinamika lassulni kezdett az előző évekhez képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyre kevesebben vándorolnának el az országból – a statisztikák ezt éppen cáfolják –, hanem sokkal inkább azt mutathatja, hogy egész családok kezdtek el áttelepülni Nyugat-Euró­pába, például Nagy-Britanniába vagy Németországba, s már nincs miért pénzt utalni Magyarországra.

Mint írják, elsősorban a férfiak azok, akik házastársukat itthon hagyva vállalnak külföldön munkát, ebből fakadóan ők több pénzt is utalnak haza, mint a nők.

A Statisztikai Szemle áprilisi száma behatóan foglalkozott a régiónkba irányuló hazautalásokkal. Ugyan a tanulmány szerzője 2012-es adatokat hasonlított össze, ebből több érdekes motívum is kitűnik.

A közép- és kelet-európai régióba tartozó országok közül Moldovában van kitüntetett szerepe a hazautalások bruttó hazai termékhez viszonyított arányának, itt a GDP közel negyedét kitevő összeg származik ebből a forrásból. Ez az arány Bosznia esetében is meghaladja a 10 százalékot, míg a Magyarországot jellemző 1,8 százalékos érték nagyjából megfelelt a régióban tapasztalható átlagnak (azóta 3 százalékra ugrott ez a szám).

2012-ben a hazautalások abszolút értékét vizsgálva Lengyelország szerepe kimagaslóan jelentős volt a régióban, ez az ország nagyságának és a kivándorlás volumenének volt köszönhető. Szintén nagy összegű pénz áramlott az említett okokból Romániába és Szerbiába, de Magyarország is a lista első felében található.

A tanulmány megemlíti, hogy számos probléma van a hazautalások mérésével kapcsolatban, s még nagyon sok teendő van ezen az egyre fontosabbá váló területen. Jelenleg nincs olyan nemzetközi módszertan, amely egyfajta legjobb gyakorlatként szolgálhatna, ugyanakkor egyértelmű, hogy a valóságoshoz közel álló kép kialakításához több adatforrás szintézisére van szükség.

Az informális úton küldött pénzáramlások pontos becslése kulcskérdés, ehhez megfelelő eszközként szolgálhatnak a háztartásfelvételek. Ezek lehetővé teszik azt is, hogy a küldő migránsok és a fogadó háztartások társadalmi-gazdasági helyzetéről is képet kapjunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.