Politikai elfogultság tartja bóvliban Magyarországot

Nem szakmai okai vannak, hogy tovább késik a felminősítés – állítja egy ENSZ tisztviselő.

MNO
2015. 11. 24. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzott ideológiai és politikai elfogultsággal vádolja a nemzetközi hitelminősítő szervezetek gyakorlatát az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD főigazgatója. Richard Kozul-Wright Zentai Péter újságírónak egyebek között kifejtette: „A nagy hitelminősítők mindegyike olyan mérési modelleket alkalmaz, amelyekben óriási súlyuk van az amerikai (piacbarát, konzervatívan ultraliberális) agytröszt, a Heritage Foundation országbesorolási szempontjainak. Ezek lényegében a pénz- és tőkepiacok rugalmasságára fókuszálnak, általában a vállalkozók, a vállalkozói szféra szabadságára, az államgépezettől, a kormányzattól való függetlenségük fokára vonatkoznak, és nem eléggé veszik figyelembe a számszerűsíthető változókat.” Utóbbiak közé tartoznak a költségvetési hiány aktuális és várható alakulása, az államadósságnak a GDP-hez és az egy főre jutó GDP-hez való viszonya, valamint a folyó fizetési mérleg aktuális és várható állapota.

„A nagy hitelminősítőknél, kutatásaink szerint, tehát elsősorban a – szerintünk inkább ideológiai és kevésbé közgazdasági indíttatású – ismérvek mentén mérik fel egy-egy ország adóssághelyzetét, adósságszolgálati képességét” – állította a főigazgató.

Az Alapblogon közölt interjúban Richard Kozul-Wright azt fejtegeti, hogy a globális pénzügyi szektorra, annak egy-egy országgal vagy vállalattal szembeni viselkedésére, hozzáállására nézve rendkívüli jelentőséggel bírnak a hitelminősítő intézetek. A főigazgató szerint a minősítők le-, illetve felminősítéseikkel, osztályzataikkal masszívan képesek befolyásolni a várható tőkemenekülés ütemét: ítéleteikkel globális eladási pánikhoz járulhatnak hozzá, és szerepet játszhatnának akár a pánik kordába szorításában is. Ez különösen kritikussá válhat az elkövetkező néhány évben, amikorra az UNCTAD elemzése újabb adósságválság kialakulását prognosztizálja a feltörekvő piacokon, ahová hazánk is tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.