Csak óvatosan az otthonteremtéssel!

Komolyan büntetik, ha valaki nem tudja teljesíteni a vállalt gyermekszámot.

Hajdú Péter
2015. 12. 31. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajba kerülhet az, aki 10 + 10 millió forintos lakásépítési, -vásárlási támogatást, illetve hitelt igényel három gyermeket vállalva, de mégsem születnek meg a gyermekek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter felhívta a figyelmet, ez esetben a jegybanki alapkamat ötszörösének megfelelő büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást a határidő lejárta után 60 napon belül. Ez alól csak az kap mentességet, akinél méltányolható okból – meddőség, a házastárs halála, munkaképtelenné válás, a gyermek a terhesség 24. hete után halva vagy fogyatékosan születik – nem születnek meg a gyerekek.

Ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) decemberben – 2008 után először – ismét emelte az amerikai alaprátát, akkor nagy a valószínűsége: csak idő kérdése, hogy a tendencia folytatódjon, s ekkor a Magyar Nemzeti Bank is kénytelen lesz emelni a jelenlegi 1,35 százalékos alapkamatot. S ha csak 3 százalékra nőne annak nagysága, akkor a felvett 10, esetleg 20 millió forintot 15 százalékos kamatos kamattal kellene visszafizetni. S bár érthető, hogy az ügyeskedőket akarják kiszűrni a szigorítással, azzal azért tisztában kell lenni, hogy csak úgy érdemes a maximális támogatást kérni, ha a család biztos abban, hogy képes teljesíteni a vállalt feltételeket. Például az is szerződésszegésnek minősül, ha elválik a házaspár.

Félreértésre adhat okot továbbá, hogy új építésűnek azokat a lakásokat minősíti a jogszabály, amelyek építési engedélye 2008. július 1. után született, s az igény benyújtásáig a tulajdonos megkapta a használatbavételi engedélyt. Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan tévesen értelmezik ezt: azt gondolják, akkor is újnak minősül a lakás, ha egy korábbi tulajdonostól vásároljuk. Pedig csak az a lakás minősül újnak, amelyet az igénylő maga épít, vagy azt közvetlenül az építővállalkozástól vásárolja. Azaz hiába felel meg a fenti feltételeknek a lakás vagy ház, ha annak nem első tulajdonosa az ügyfél.

Sokak számára az sem világos, hogy a kedvezményes kamatozásra felvehető legfeljebb 10 millió forintos hitel kamatait pontosan miként számolják. Az elemző elmondta: a jelenlegi szabályozás módosításáról van szó. Jövő évtől nem a 6 százalék fölötti kamatrész fizetését vállalja át a költségvetés, hanem ezt a plafont csökkentik 3 százalékkal, azaz a 3 százalék fölötti teljesítés már az állam dolga.

Többeknek gondot jelent, pontosan miként lehet beszámítani a támogatás igénylésekor az 5 éven belül értékesített lakás árát. A szabályozás szerint ugyanis a vételárat teljes egészében bele kell forgatni a frissen vásárolt lakás árába, s csak az a fölötti részre lehet igényelni a támogatást. De mi a helyzet, ha kölcsön felvételével vette korábbi lakását az ügyfél? – Ebben az esetben a vételárból le kell vonni a hiteltörlesztésre kifizetett összeget, s a maradékot kell beleforgatni az új lakás vásárlásába, ennek figyelembevételével igényelhető a hitel.

Ha például 10 millió forintért adott el valaki egy lakást, amelyen 7 millió forintos hitel volt, akkor a kettő különbözetét, azaz 3 millió forintot kell belefizetni az új lakás árába, s az e fölötti részre kérheti az illető a támogatást, ha megfelel az egyéb feltételeknek. Abban az esetben is e szerint az elv szerint kell eljárni, amikor az eladott lakás ára kisebb, mint a visszafizetett hitel nagysága. (Sok egykori devizahiteles van ebben a helyzetben.) Vagyis ez esetben nincs mit beleforgatni az újonnan vett lakás árába, s így kell meghatározni az igényelt támogatás nagyságát.

A jogszabályt ugyan január 1-jétől kell alkalmazni, hétfőtől azonban senki ne menjen ügyet intézni a kijelölt bankfiókokba, mert a pénzintézeteknek is fel kell készülniük az új szabályokra. Ezt igazolják a Hír TV tegnapi rejtett kamerás felvételei is, melyeken a banki ügyintéző még nem tudta megmondani, mikortól kapják meg az ügyintézésre vonatkozó szabályokat a központtól. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a támogatások közvetítéséhez a bankszektor megkezdte a szükséges előkészületeket: nekiláttak az adminisztráció átalakításának, az informatikai fejlesztéseknek, valamint az ügyintézők felkészítésének is – várhatóan februártól tudják majd igénylésüket beadni a bankfiókokban az érdeklődők.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a napokban bejelentett változtatás azért tesz igen nagy különbséget a használt és az új lakások támogatása között, mert a családok megsegítésén, a gyermekvállalás ösztönzésén túl a lakásépítés fellendítését is megcélozta a kormányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.