Félmillió tonnával kevesebb zöldség-gyümölcs termett idén

A szélsőséges időjárás a terméskiesés oka.

MTI
2015. 12. 17. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyümölcsből mintegy 900 ezer tonna termett, ez mintegy 400 ezer tonnával marad el a múlt évi rekordterméstől. Három gyümölcsből volt jelentős a terméskiesés: almából, meggyből és kajszibarackból – közölte Csizmadia György alelnök. Almából idén 450-480 ezer tonnát takarítottak be, a tavalyi 900-920 ezer tonna után. Meggyből 23-25 ezer tonnával lett kevesebb a termés, mint a múlt évi 85-90 ezer tonna. Kajsziból az idén 20 ezer tonna termett, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával.

A terméskiesést az almaültetvényekben a tavaszi virágképződés hiánya, valamint az aszály okozta, míg a meggy esetében a fagykár volt jelentős a korai fajtáknál. A fagykár megtizedelte a kajszibarackot is, az Alföldön voltak olyan ültetvények, ahol 100 százalékos kiesés volt. A gyümölcsök minősége ugyanakkor jó volt, az árak is kedvezően alakultak. Hosszabb távon a szakemberek szerint mindenképpen szükséges a gyümölcsösökben a termesztési technológia korszerűsítése, továbbá az ültetvények öntözhetőségének fejlesztése – mondta Csizmadia György.

Zöldségből az előző évinél mintegy 100 ezer tonnával kevesebbet takarítottak be a gazdálkodók 2015-ben, így várhatóan mintegy 1,7 millió tonna lesz a megtermelt zöldségek mennyisége – ismertette Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Elmondta: a hajtatott zöldségekből – a gombával együtt – mintegy 430 ezer tonnát takarítottak be, míg a szántóföldi zöldségek országos hozama 1,26 millió tonnára rúg. A szabadföldi zöldségek terméscsökkenése 7-8 százalék volt idén az előző évhez képest, míg a hajtatott zöldségek hozama 2-3 százalékkal meghaladta a múlt évit.

A zöldségek terméskiesését döntően a csemegekukorica mennyiségi csökkenése okozta. Idén mintegy 470-480 ezer tonnát takarítottak be, a múlt évi 570 ezer tonnával szemben. A terméscsökkenés egyik oka az orosz embargó volt, mivel a termelők 6-7 ezer hektárral kevesebb területen vetettek csemegekukoricát. Mérsékelte a mennyiséget az aszályos időjárás is. Görögdinnyéből 200-205-ezer tonna termett a múlt évi 220 ezer tonnával szemben. A terméskiesést főleg a nagy hőség okozta – mondta az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.