Matolcsy: Az állami tulajdon káros a bankszektorban

Úgy véli, a piacot erős szabályozáson keresztül kell jó irányba mozdítani.

MNO
2015. 12. 17. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjúban közölte: a közszolgáltatásokban a közösségi tulajdon fontos, a bankrendszerben azonban nem. „A Magyar Nemzeti Bank amikor szanálási eljárás alá vonta az MKB-t, az első pillanatban világossá tette, hogy – az egyébként már most sikeres – rendbetétel után privatizálni kell a bankot, ahogy a Budapest Bankot is” – jegyezte meg.

A bankrendszer esetében a tartós állami tulajdon nemcsak felesleges, de káros is, a piacot erős szabályozáson keresztül lehet és kell jó irányba mozdítani – fűzte hozzá.

Matolcsy szerint amikor az MNB 10 pontban összegezhető jövőképet vázolt fel a bankrendszer számára, fontos pontot jelentett, hogy a bankrendszernek jövedelmezőnek kell lennie. „Mi 10-12 százalékos tőkearányos jövedelmezőségi szintet látunk kívánatosnak – ettől ma még messze állunk: a bankszektor több év után idén lesz először szektorszinten nyereséges. Ezért is támogattuk a bankadó csökkentését“ – mondta, hozzátéve: az a bank kapjon nagyobb bankadókedvezményt, amelyik vállalja, hogy bővíti a hitelezést.

Az MNB elnöke kiemelte: stratégiai szövetségesek a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és „közösen érték el a múlt év legnagyobb gazdaságpolitikai és jegybanki sikereit, a devizahitelek forintosítását”.

A jegybank oktatási programjaival kapcsolatban Matolcsy azt mondta: a pénzügyi oktatási rendszer megújításánál nem lát fontosabb célt. „Néhányan még nehezen értik meg, hogy mi közpénzből közösségi vagyont építünk a közjó szolgálatában. E tekintetben – mi úgy látjuk – a legfontosabb Magyarországon a közjavak között a tudás.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.