Megreformálják az IMF-et

A szavazatok rangsorában első amerikaiak részesedése a módosítással csökken, de megmarad a vétójoguk.

MTI
2015. 12. 18. 21:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója közleményben üdvözölte az amerikai törvényhozás döntését, ami szavai szerint „kulcsfontosságú előrelépés az IMF nemzetközi pénzügyi stabilitást támogató szerepének megerősítésében”, és egyúttal „lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb reagálást is krízishelyzetekben”.

Az IMF igazgatósága 2010-ben fogadta el a szervezet befizetési kvótáinak, szavazati súlyozásának és irányítási rendszerének a módosítását a feltörekvő gazdaságok növekvő világgazdasági szerepének elismeréseképpen.

A világ második legnagyobb nemzetgazdaságával rendelkező Kína jelenleg 3,7 százalékkal a hatodik legnagyobb szavazati súllyal rendelkezik az IMF-ben. A módosítás következtében Kína szavazati súlya 6,1 százalékra emelkedik, és ezzel a harmadik helyre lép előre a rangsorban.

Kína mellett a BRICS-tagországok közül még India, Brazília és Oroszország is bekerül az IMF tíz legnagyobb szavazati súllyal rendelkező tagja közé.

A szavazatok 16,7 százalékával a rangsorban messze az első Egyesült Államok részesedése a módosítással 16,5 százalékra csökken, de megmarad a vétójoga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.