Minőségi ugrás a hazai korrupcióban

A kormány folyamatosan átírja azokat a jogszabályokat, amelyek kellemetlenek lehetnek a hatalom számára.

Wiedemann Tamás
2015. 12. 15. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nőtt a korrupció az elmúlt években, egyszerűen csak másmilyen lett – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója. 2010 előtt is szörnyen rossz volt a helyzet a korrupció tekintetében, és odáig fajult, hogy megvalósult a korrupció hídverése a politikai és a gazdasági elit között. Ezután „minőségi” ugrás történt azáltal, hogy keretek közé szorították a kormány erejét kontrollálni tudó állami intézményeket – mondta. Ligeti szerint ennek hatására alakult ki az a helyzet, hogy az Alkotmánybíróság már nem ellenőriz, és nincs valódi ombudsmani védelem sem az információszabadság, sem a közérdekű adatok megismerhetőségének területén. A kormány folyamatosan alakítja, átírja azokat a törvényeket, amelyek a hatalomnak kellemetlenek lehetnek, egyre erősödnek a gazdaságban a keleties, oligarchikus minták, miközben a közbeszerzések testreszabása olyan méreteket öltött, hogy már szégyenérzetet sem kelt egy-egy pályázat elnyerése.

– A hatalom a hozzá közel álló, holdudvarbeli cégeket közpénzzel stafírozza ki, és ezek a cégek úgy jutnak rendkívüli nyereséghez, hogy nem a piacon működő versenytársaikkal küzdenek, hanem az állam kegyeit keresik, hiszen az állami szerződéseknek köszönhetően gazdagodnak meg – hangsúlyozta. A kormányhatalom Ligeti szerint nem cselekvési szabadságának gátjaként tekint a jogszabályokra, hanem hatalmának kiterjesztésére szolgáló eszközöket lát bennük.

A november 1-jén életbe lépett új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban megjegyezte: nem tudja, hogy Európa valóban legszigorúbb közbeszerzési törvényét alkotta volna meg a magyar kabinet, az azonban biztos, hogy megfelel az uniós előírásoknak, és bizonyos területeken az EU irányelvei által felkínált szabályozási lehetőségek közül a szigorúbbat választotta. – Ilyen például az öntisztázási eljárás, ami azt jelenti, hogy az a cég, amely korábban korrupciós ügybe keveredett, igazolhatja, hogy megtette a korrupció újbóli előfordulásának megelőzéséhez szükséges intézkedéseket, és ezáltal nincs kizárva a jövőbeli közbeszerzésekből. Az EU ennek az eljárásnak a szabályozására többféle megoldást is lehetővé tett, és a magyar kormány a szigorúbb szabályozási javaslatokat építette be a törvénybe. Ennek köszönhetően az öntisztázás elfogadásáról a Közbeszerzési Hatóság dönt, míg a közbeszerzéseket kiíró egyes állami szervek, minisztériumok vagy éppen önkormányzatok külön-külön nem hozhatnak ilyen döntést – közölte.

Ligeti Miklós szerint ugyanakkor nem a törvény betű szerinti szigorával van gond, hanem a végrehajtással, hiszen a rendszerváltoztatást követően még egyetlen kormánynak sem sikerült igazán átlátható közpénzviszonyokat teremtenie. Az állami megbízások Magyarországon mindenkor könnyen megtalálták a politikához közel álló vállalkozókat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarország a politikusok és vezető állami tisztségviselők családját, hozzátartozóit is kizárta a közpénzre irányuló versenyből. Az Európai Unió ezt nem írta elő kötelezettségként, vagyis Magyarország ezen a területen is kifejezetten kemény, az európai uniós elváráson túlmutató szabályozást vezetett be. A múlt heti módosítás hatására azonban mégis részt vehetnek politikusi dinasztiák is a közbeszerzéseken, amennyiben nem egy háztartásban laknak a magas rangú állami hivatalt viselő rokonnal.

Ligeti Miklós a Fidesz frakcióvezetőjének hét végi interjújára is reagált, amelyben Kósa Lajos az online pénztárgépek és az elektronikus útdíj bevezetését is a korrupcióellenes harc eszközének nevezte. Ligeti szerint ezeknek van bizonyos korrupciót csökkentő hatásuk, de a korrupció elleni küzdelem leghatékonyabb fegyvere az állam, ha feltárja a belső visszaéléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.