Szinte mindenki bért emelne

Sokan helyeselnének egy felzárkóztatási programot, de a kormány érthetetlen módon hallgat.

Wiedemann Tamás
2015. 12. 19. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a kormányzati akarat hiánya az egyetlen oka annak, hogy még mindig nem indult el egy hatékony bérfelzárkóztatási program Magyarországon. Az elmúlt időszakban mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekvédelmi képviseletét ellátó szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy egy 15-20 százalékos béremelést mindenféle nehézség nélkül elbírna a hazai gazdaság, ez nem veszélyeztetné a versenyképességet.

– A kormány feladata lenne megvalósítani azt, amit a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kellene kimondani: egy többéves bérfelzárkóztatási programra van szükség Magyarországon – summázta röviden a helyzetet Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatója. Pogátsa szerint nem lehet olyan gazdaságot működtetni, amelyben a bérből élők nagy része kevesebbet keres, mint a létminimum.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelenleg egy kétgyermekes család esetében a létminimum összege havi 253 ezer forint. A közgazdász minimális társadalmi célnak nevezte azt, hogy senki se vigyen haza ennél kisebb havi jövedelmet. Pogátsa szerint a vállalkozók egy részének most sem okozna különösebb problémát a magasabb bér kifizetése, de mivel nem kényszeríti őket erre semmi, nem is növelik a fizetéseket.

A közgazdász szerint Nyugat-Európában a gazdaságpolitika azzal kényszeríti az alacsony hozzáadott értékű cégeket a technológiai fejlesztésre, ezzel a versenyképesség javítására, hogy folyamatosan emeli a minimálbért. – Magyarországon már több cégvezetővel beszéltem, akik támogatják a béremelést, mivel hiába ruháznak be a legújabb technológiába, azok a vállalkozások nyerik az árversenyt, amelyek szociális dömpingbérekkel zsákmányolják ki a munkavállalóikat – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a béremelési program a gazdaságfejlesztés egyik fontos kulcseleme is egyben.

– Akad néhány ágazat, ahol problémát jelentene egy drasztikusabb béremelési program végrehajtása, azonban a gazdaság egészét tekintve bőven van lehetőség egy 15-20 százalékos bérfejlesztésre – értett egyet Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Ám az eddigi hat tárgyalás alkalmával sem sikerült a döntéshozókat rávenni arra, hogy egy több évre előre tervezett bérfelzárkóztatási programot indítsanak Magyarországon.

A munkaadókkal kapcsolatban az elnök megjegyezte: a minimálbéres tárgyalások során azt tapasztalták, hogy a cégek képviselői nem erőltetik az emelést, sőt az elmúlt időszakban már konkrét számokat sem akartak mondani a következő évi minimálbér-ajánlás tekintetében, csak elvekről hajlandók beszélni. – Ezzel együtt több vállalat is nagyobb arányú bérfejlesztést hajtott végre. Az Auchan például tíz, míg az egyik logisztikai cég 15 százalékkal növelte a munkatársak fizetését, mivel alig van munkaerő – közölte Kordás László. Az elnök szerint a bérfelzárkózás a gazdaság hatékonyságából fakad, a bérfelzárkóztatás viszont a kormány dolga lenne, hiszen ezt csak jogszabályokkal lehetne kikényszeríteni.

Miközben a szakértők előtt sem világos, hogy a kormány miért nem tesz jóval többet a magasabb bérekért, a KSH tegnap közölt adataiból kitűnik, hogy folytatódik a fizetések lassú emelkedése. Októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés. Mivel októberben az éves infláció 0,1 százalékos volt, a reálkeresetek 4,7 százalékkal emelkedtek éves alapon. A vállalkozásoknál az októberi bruttó átlagkereset csaknem elérte a 260 ezer forintot, ami 170 ezer nettónak felelt meg. Az első tíz hónapban a bruttó bérek négy százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában, a vállalkozásoknál 3,8, a költségvetési intézményeknél 4,2 százalékos volt a növekedés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a számok láttán örömét fejezte ki, mivel 34 hónapja emelkednek a reálkeresetek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban nem ennyire optimista, a héten közölt jelentésében arról írt, hogy bár a magyar gazdaság felzárkózása folytatódik, a következő években sem számolhatunk nagymértékű béremeléssel. – Mivel a gyenge szakszervezeti intézmény miatt nálunk a munkaadói oldal ereje jóval nagyobb, a bértárgyalások során a vállalatok a munkaerőhiány növekedésének érzékelése ellenére továbbra is kivárhatnak a béremeléssel a bizonytalan gazdasági környezet miatt – közölte az MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.