Jó vagy rossz adózó? Szinte egyre megy

Nem illetik meg különösebb kedvezmények a megbízható adózók közé sorolt vállalkozásokat.

Horváth Attila
2016. 01. 07. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több változás is hatályba lépett az adózás rendjéről szóló törvény alapján az új év első napján. Az egyik legjelentősebb, hogy az adóhatóság ezentúl kategorizálja a vállalkozókat, akik cégbejegyzésre kötelezettek, s ez alapján eltérő eljárási szabályokat alkalmaz a megbízható és a kockázatos adózókra. Megbízható adózó abból a cégből válhat, amely egyebek mellett legalább három éve folyamatosan működik, s nincs 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása. A feltételek közé tartozik az is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem indított ellene végrehajtási eljárást, nem állt csődeljárás alatt, s nem állt fokozott hatósági ellenőrzés alatt az elmúlt öt évben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a megbízható adózók kedvezményekben részesülnek. Ezek közül a legfontosabb, hogy adóellenőrzésük nem haladhatja meg a 180 napot. Ezenkívül több mulasztás esetén sem egyből büntetésre, csak figyelmeztetésre számíthatnak. Az áfa-visszautalásuk is lerövidül a minisztérium ígérete szerint: jövőre 45 nap, 2018-tól 30 nap lesz a határidő.

Kockázatos vagy rossz adózó azokból a cégekből lehet, amelyeknek nagy összegű adóhiányuk van, esetleg nem jelentik be az alkalmazottakat. Esetükben az áfakiutalás összege 75 nap lesz a tárca szerint, az ellenőrzés 60 nappal meghosszabbodik, és magasabb késedelmi pótlékra is számíthatnak. Az adózókat az első negyedéves adatok alapján egyébként csak idén félévkor értesíti az adóhatóság arról, hogy a megbízható vagy a kockázatos kategóriába sorolják; ha valaki nem kap értesítést, akkor marad normál adózó.

– Feltétlenül javulni fog az adófizetési morál azzal, hogy megbízható és kockázatos kategóriákba sorolják az adózókat – így kommentálta két nappal ezelőtt a változást Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a köztévében. Az adóhatóság egykori elnökhelyettese szerint átlátható rendszer jön létre. Mint mondta, ha valaki a megbízható adózók listájára kerül, azzal egyebek mellett olyan előnyök járnak, hogy kisebb mulasztás esetén nincs bírság, valamint a bírság legfeljebb a törvényben meghatározott összeg fele lehet. Vámosi-Nagy Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy a kockázatos adózóknál adóhiány megállapítása esetén a késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a bírságtétel pedig a törvényi maximum 150 százaléka is lehet.

Nem ért egyet az egykori elnökhelyettessel a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Mint lapunknak Vadász Iván elmondta, a viselkedés-közgazdaságtan dolga lenne eldönteni, hogy miként befolyásolja majd a morált az új törvény. Az adózás területét azonban Magyarországon nem kutatja ez a tudományág. Szerinte inkább azzal érdemes foglalkozni, hogy valójában nem nyújt valódi előnyöket a besorolás.

– A törvényi garancia az, ami leginkább hiányzik az egészből. Eddig 120 nap volt az adóellenőrzés maximális ideje. Ezt azonban gyakorlatilag mindig átlépi a NAV, de utána nem történik semmi, nem kárpótolja a vállalkozókat. Az új törvényben sincs benne, hogy mi történik majd, ha meghaladják a 180 napot a jó adózóknál, és mondjuk 380 lesz belőle. Minden valószínűség szerint semmi, ilyesmiről még csak szó sem volt – mondta Vadász Iván.

Az alelnök szerint az áfa-visszautalási rendszert évekkel ezelőtt tönkretették Magyarországon. Van olyan ügyfele, aki három éve nem kapta vissza az összeget, és semmit sem tud tenni ellene. Általános tapasztalata: ha érkezik is válasz az adóhatóságtól arra a kérdésre, hogy mikor kaphatják vissza az áfát, az csak annyi, hogy még nem tudják megmondani. A 45 és 30 napos határidő szerinte csak egy szám, ezt ugyanúgy nem veszik majd figyelembe, hiszen ismét nincs semmilyen szankció, ha nem tartja be a hatóság. Kiemelte, az 500 ezer forintos tartozás egyértelművé teszi, ez nem a nagyvállalkozókra, hanem a kicsikre vonatkozik, így aztán valójában különösebb hatás nem várható tőle. – A kategorizálás nem lesz nyilvános, mindenki szabadon dönti el, nyilvánosságra hozza-e a hatóság minősítését. A kockázatos vagy rossz adózó nem él majd át olyan hátrányokat, amelyektől jó, azaz megbízható válik belőle – összegezte az adószakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.