Nagy-Britannia „sebet ejtene” magán a brexittel

Szakértők szerint az EU-tagság megszűnésével a brit gazdaság rosszul járna.

MTI
2016. 01. 04. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni gazdasági napilap minden év elején körkérdést intéz gazdasági szakértőkhöz az adott év aktuális fejleményeinek várható hatásairól. Az idei vizsgálat, amelyben száznál több közgazdász vett részt, azt firtatta, hogy a megkérdezettek szerint milyen következményei lehetnek a brit EU-tagságról tervezett népszavazásnak.

A hétfőn ismertetett eredmények alapján a kutatásba bevont szakértők közül senki nem gondolja úgy, hogy a brexit rövid távon jót tenne a brit gazdaság növekedési kilátásainak. A válaszadók 76 százaléka szerint a brit EU-tagság megszűnésével a brit gazdaság középtávon is rosszul járna.

Adam Posen, a Peterson Institute for International Economics nevű amerikai gazdasági kutatóműhely elnöke például úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia „hatalmas sebet ejtene önmagán” a kilépéssel. Posen szerint a középtávú kilátások „drasztikusan romlanának”, mivel az üzleti beruházások „gyorsan eltűnnének” a brit gazdaságból.

Stephen King, az HSBC bankcsoport tanácsadója szerint Nagy-Britannia EU-tagsága a brit gazdaság „felvirágzását” eredményezte. King szerint sok labdarúgó, akinek jól ment a játék előző klubjában, de azután máshová szerződött, korábbi teljesítményéhez képest gyengébb formát mutat. „Elég csak összevetni Fernando Torres játékát a Liverpoolban, aztán a Chelsea színeiben ( ) Felmerül a kérdés, hogy nem ez vár-e a brit gazdaságra is” – illusztrálta véleményét az HSBC szakértője.

Gavyn Davies, a Fulcrum Asset Management alapkezelő társaság elnöke szerint a népszavazás az idei kilátásokra még nem gyakorolna komolyabb hatást, ám ha a referendumon a kilépést pártolók kerülnének többségbe, az már 2017-ben a brit gazdaság növekedési ütemének meredek visszaesését okozná. Davies szerint ennek elsődleges okai között lenne az üzleti bizonytalanság, az aggályok azzal kapcsolatban, hogy a zömmel EU-párti Skócia státusa hogyan változna az Egyesült Királyságon belül, valamint a brit pénzügyi szolgáltatási szektoron belül valószínűsíthető felfordulás és a brit gazdaságba irányuló tőkebeáramlás szintén valószínű meredek visszaesése.

A brit üzleti szféra képviselői is felhívták már a figyelmet arra, hogy a brit gazdaság súlyos veszteségeket kockáztat, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

Tavaly a legnagyobb brit vállalatok vezetői – mások mellett Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója – közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a Konzervatív Párt vezette brit kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (14 ezer milliárd és 40 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent; ez háztartásonként 1200–3500 font közötti éves jövedelmi többletnek felel meg.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, „AAA/A-1 plusz” államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor’s közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatásexport 45 százalékát felvevő Európai Unióból.

A brit kormány 2017 végéig tervezi kiírni a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy a referendumot már az idén megtartják, legkésőbb ősszel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.