Ennyi volt az 500 eurós pályafutása

A címlet a pénzmosást segíti, a hétköznapi emberek nem is találkoznak vele.

MTI
2016. 04. 27. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghi, az EKB elnöke többször kijelentette, hogy az 500 euróst „bűnös célokra” használják, és a bankjegy „illegális tevékenység eszköze”. Az euróövezeti pénzügyminiszterek februárban világossá tették, hogy „megfelelő intézkedéseket”várnak a bankjegy ügyében.

Kérdés a bankjegy kivonásának menete. Abban a hírek szerint egyetértés van, hogy az 500 euróst az EKB időkorlát nélkül beváltja. Döntésre vár, hogy meddig bocsássák még ki ezt a címletet, és meddig legyen törvényes fizetőeszköz, amelyet mindenütt kötelesek elfogadni.

Jelenleg 600 millió 500 eurós bankjegy van forgalomban, amelyeket kivonásuk esetén fokozatosan kisebb címletekkel kell pótolni. Egy bankjegy előállítása 8-9 centbe kerül, így az 500 eurós pótlása legjobb esetben is összesen 500 millió eurójába kerülne az euróövezet központi bankjainak.

Sokan kételkednek abban, hogy az 500 eurós eltűnése számottevően megnehezítené a bűnözők tevékenységét. A linzi egyetem árnyékgazdaság-szakértője szerint a pénzmosás többnyire fantomvállalkozásokon, postaládacégeken keresztül folyik.

Egész más véleményen van az Europol, az EU bűnüldöző hatósága. Néhány hónapja kiadott elemzésében hangsúlyozta, hogy a pénzmosás egyik leggyakoribb eszköze a szervezett bűnözés csaknem minden területén továbbra is a készpénz. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az 500 eurósok száma aránytalanul nagy, a forgalomban lévő készpénzállomány egyharmada, 300 milliárd euró jut erre a címletre. Ugyanakkor az 500 eurós bankjegy nem szokványos fizetőeszköz, a legtöbb polgár még nem is találkozott vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.