Felminősítheti a Fitch Magyarországot

A hitelminősítő már ebben a hónapban befektetési ajánlású kategóriába emelheti Magyarországot.

MTI
2016. 05. 04. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport az európai feltörekvő térségről összeállított, szerdán Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika.

A ház szerint ezek azok a fő tényezők, amelyek valószínűsítik, hogy Magyarország az idén visszanyeri befektetési ajánlású besorolását. A JP Morgan londoni elemzői szerint 2016-ban a Fitch és a Moody’s részéről várható ilyen döntés, mivel ez a két hitelminősítő tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar szuverén osztályzatra.

A ház szerint az várható volt, hogy a Moody’s – amely csak tavaly novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását – az idei első, márciusban végrehajtott felülvizsgálaton még nem javította az osztályzatot, de a júliusban és novemberben esedékes következő vizsgálatok valamelyikén már a felminősítés mellett dönthet.

A Fitch Ratings azonban már tavaly május óta pozitív kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, és így „valószínűnek tűnik”, hogy a magyar osztályzat május 20-ára kitűzött felülvizsgálatának eredményeként felminősíti Magyarországot – vélekedtek a JP Morgan elemzői.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s tavaly márciusban BB-ről a jelenlegi BB pluszra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás idei első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

A JP Morgan londoni elemzői szerdai helyzetértékelésükben felidézik, hogy az S&P az idei márciusi felülvizsgálathoz fűzött elemzésében figyelmeztetéseket fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) politikájával és a költségvetési konszolidációval kapcsolatban. A JP Morgan szerint ebből következtethetően alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor”s az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

Jelenleg a Standard & Poor’s, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – az S&P és a Fitch BB plusz, a Moody’s Ba1 – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A londoni elemzői közösségen belül más nagy házak is valószínűsítik, hogy Magyarországot az idén legalább a Fitch és a Moody’s visszaemelheti a befektetési ajánlású szuverén osztályzati kategóriába.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja legutóbbi negyedéves térségi prognózisában kiemelte azt a véleményét, hogy az európai felzárkózó régióban a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a globális pénzügyi válság óta, és ez a magyar adósosztályzatok idei felminősítését eredményezheti.

A Morgan Stanley londoni elemzői is elképzelhetőnek nevezték, hogy a Fitch Ratings már a májusi felülvizsgálati időpontban visszaemelheti a magyar szuverén adósbesorolást a befektetési ajánlású sávba, és a Moody’s is hasonló döntést hozhat az általa júliusra kitűzött következő értékelésen. A Morgan Stanley elemzőinek is az a véleménye ugyanakkor, hogy a Standard & Poor’s „kevésbé derűlátó alapállású”, és a felminősítéssel valószínűleg vár 2017-ig.

Ha legalább a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.