Mostohagyerek a főváros

Alig kapnak európai uniós támogatást a Közép-Magyarországon lévő cégek.

Gyöngyösi Balázs
2016. 06. 16. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormánynak változatlanul fontos a főváros fejlesztése, s ehhez a 2007–2013-as európai uniós programozási időszakhoz hasonlóan a 2014–2020-as ciklus során is igénybe lehet venni uniós támogatásokat, ám objektív brüsszeli kritériumok árnyalják a képet. Jó hír, hogy a közép-magyarországi régió az uniós átlag fejlettségének 90 százalékát meghaladó szinten áll, így viszont a fejlesztések legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitással valósulhatnak meg az évtized végéig.

A Budapestre és környékére vonatkozó beruházásoknak a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) szab irányt, a 927 millió eurós projektből 464 milliót finanszírozhat az Európai Unió. Az operatív program alapvetően a főváros és térsége kiegyensúlyozott fejlődését, a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentését, a kutatási képességek, a kis- és középvállalkozások versenyképessége, valamint az energiahatékonyság növelését hivatott előmozdítani. Brüsszel az újjáépített városi területeken több mint 100 ezer négyzetméter új zöldfelülettel, a szén-dioxid-kibocsátás 30 ezer tonnás csökkenésével, új vagy felújított bölcsődékkel és óvodákkal számol.

S hogy mindez mit jelent a gyakorlatban? A lapunk által megkérdezett fejlesztéspolitikai szakértők, illetve EU-s pályázatok beadása terén jártas termelő, szolgáltató cégek szerint a legnagyobb probléma az, hogy rettentő kevés a Vekop-forrás. Eszközvásárlás helyett leginkább bérköltségként számolható el a csekély támogatás is. Egy ötmilliárd forintos keretű pályázatnál például legalább két-háromszoros túljelentkezésre lehet számítani. Tapasztalataik szerint csak azért nem nyolc-tízszeres a tolongás, mert sokan eleve esélytelennek tartják, hogy pályázati pénzhez jussanak. Aki mégis felsorakozik a startvonalra, annak azt kell szem előtt tartania, hogy a versenyképesség jegyében mindenképp innovatív megoldásokat kell tartalmaznia a pályázatnak. A pályázatírók szerint a beadványok többsége azonban csak elégséges újszerű elemet tartalmaz. Ez nem véletlen, mert aki átlag feletti vagy kiváló teljesítménnyel rukkol elő a kutatás-fejlesztés vagy az innováció terén, annak eleve nem a brüsszeli forrásokon áll vagy bukik a beruházása. Az elbírálás ugyanis akár hat-kilenc hónapot is igénybe vehet, ennyi idő alatt pedig könnyen elrohan a világ egy forradalmian új fejlesztés mellett is, ha az nincs kidolgozva. A versenyszféra fővárosban és környékén érdekelt része leginkább abban bízik, hogy a nemzetgazdasági miniszter előzetesen ígéretet tett arra, 81 milliárd forintot elkülönítenek az államkasszából a forráshiányos központi régiónak. Arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a Varga Mihály által kilátásba helyezett összegre mikor és hogyan lehet pályázni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.