Sokba kerülhet nekünk is a brexit

Nagy-Britannia az unió nettó befizetői között van, kilépése érintheti a támogatási politikát is.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 16. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a britek egy hét múlva a kilépésre szavaznak, kétéves folyamat veszi kezdetét, amely nem rövidíthető le, vagyis az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának ennyi ideje lesz egy újfajta együttműködés kialakítására. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője éppen ezért kissé túlzónak tartja a népszavazás körül kialakult hangulatkeltést. – Több lehetséges kimenetele lehet a tárgyalásoknak, ezek közül politikailag a norvég típusú szerződés a legvalószínűtlenebb – mondta. Az esetleges kilépésnek a magyar gazdaságra gyakorolt hatását így szinte lehetetlen megjósolni, ezért is különös, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium már kiszámolta, hogy Nagy-Britannia kilépése 0,3-0,4 százalékkal fogná vissza a magyar gazdasági növekedést.

Virovácz szerint a briteknek lényegében ugyanakkora, kilenc százalékkal alacsonyabb összeget kell az EU-s közös kasszába fizetni, mint eddig, viszont az uniós kötelezettségvállalások, jogszabályok kétharmadához kell tartani magukat. – Ebben az esetben a munkaerő és a tőke szabad áramlása is adott maradna, vagyis érdemben alig érintené ez a forgatókönyv a magyar gazdaságot – tette hozzá. Ha a svájci típusú szerződés mellett tennék le a britek a voksukat, akkor nagyjából a felére csökkenne a befizetési kötelezettség, ugyanakkor rengeteg kétoldalú megállapodást kellene tető alá hozni. – Az alpesi országnak például 120 szerződése van az EU-val, a tőke és a munkaerő szabad áramlása korlátozott. Ennek a verziónak már lenne hatása a magyar gazdaságra – hangsúlyozta az elemző.

Virovácz Péter szerint a harmadik típusú szerződés a Törökország–EU-megállapodáshoz hasonló lehet, amely lényegében vámuniót jelent. A hazai gazdaság ezt már komolyan megérezné, éves szinten 0,3–0,5 százalékkal csökkenthetné a bruttó hazai terméket (GDP). – A britek vélhetően leginkább egy szabad kereskedelmi egyezményben rendeznék gazdasági viszonyukat az EU-val. Két év alatt azonban szinte lehetetlen minden egyes részletkérdésben megállapodni, elég csak az EU és az Egyesült Államok között évek óta folyó tárgyalást példaként említeni, amely alig halad – tette hozzá. Az elemző szerint ez utóbbi lenne a legrosszabb verzió, amely már komoly zavart okozna a hazai gazdaságban is, hiszen Nagy-Britannia teljesen kívülálló országként lenne jelen az európai üzleti életben.

A szakember szerint nagyon nehéz megjósolni, számszerűsíteni a brexit esetleges hatásait. A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal számol, hogy Nagy-Britannia kilépése 0,3–0,4 százalékkal fogná vissza a magyar gazdasági növekedést. Varga Mihály tárcavezető szerint az elemzés elsősorban a külkereskedelmi forgalom nagyságát, a brit gazdaság európaira gyakorolt hatását mérlegelte. – Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy Nagy-Britannia az unió nettó befizetői között van, kilépése érintheti azt a támogatási politikát is, amely Magyarország számára most rendkívül kedvező, nettó támogatotti pozíciót jelent – tette hozzá Varga Mihály. Nagy-Britannia Magyarország tíz legfontosabb külkereskedelmi partnere között van, az itteni brit befektetések aránya is jelentős. – A magyar forint- és állampapírpiac ellenálló az esetleges brexit okozta piaci zavarokkal szemben – mondta a Reutersnek tegnap az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. Barcza György szerint a forint árfolyamának e heti egyszázalékos csökkenése „nem jelentős”, és a belső piaci kilengések nem voltak nagyobbak, mint másutt Közép-Európában. A biztonság kedvéért az ÁKK forintban denominált kibocsátások révén az idén a GDP nagyjából egy százalékának megfelelő, mintegy 300 milliárd forintos pénzügyi alapot hozott létre.

A britek szempontjából már súlyosabb lehet a helyzet. – Jelentős, akár 30 milliárd fontos lyukat ütne a költségvetésen, ha a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavazna. Emiatt adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket tartalmazó pótköltségvetést kell beterjeszteni – idézte a The Guardian George Osborne brit pénzügyminisztert. Sőt, vannak olyan számítások is, amelyek szerint a kilépés akár 500 ezer nagy-britanniai munkahely megszűnését is eredményezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.