Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Botrány ide vagy oda, Szombathelyen az Eliosszal újíttatnák fel a közvilágítást

Nem európai uniós pénzből, hanem banki hitelből állnák a munkát.

MN
2018. 02. 16. 8:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem zavarja a szombathelyi fideszeseket az egyre nagyobb hullámokat keltő Elios-botrány: csütörtökön a város költségvetésével együtt azt is elfogadták, hogy 1,2 milliárd forintért, banki hitelből újítsák föl a város közvilágítását – írja a Népszava. A közbeszerzés még nem zárult le, ám a lap úgy tudja, az Elios kaphatja a munkát.

Az uniós ellenőrök által vizsgált városokkal ellentétben Szombathelyen nem EU-pénzből, hanem a város költségvetéséből állnák a munkákat. A baj csak az, hogy a városnak erre nincs 1,2 milliárdja, ezért egy 12 éves lízingkonstrukció keretében akarja finanszírozni a beruházást. A városháza tehát nem cégeket, hanem bankokat akar versenyeztetni, és a lap szerint a a hivatali folyosókon úgy hírlik: az a K&H lehet a befutó, amely az Eliosszal újíttatná föl a megyeszékhely világítását.

Nemény András MSZP-s frakcióvezető a városi költségvetés elfogadása előtt napirenden kívül javasolta egy vizsgálóbizottság felállítását, amely ellenőrizné a folyamatban lévő közbeszerzéseket, ám ezt a fideszes képviselők leszavazták. A szocialista képviselő a lapnak elmondta: azt szerették volna megszavaztatni, hogy ne kerüljön kapcsolatba a város olyan céggel, mely ellen uniós vizsgálat zajlik.

A Népszava azt írja: a szombathelyi fideszeseket egyáltalán nem zavarta, hogy a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) a szomszédban, Zalaegerszegen is rendkívül súlyos visszaéléseket talált az Elios-körüli közvilágítási tenderekben. Utóbbi beruházásról szintén jelentést készített az uniós intézmény (korábban Szekszárd és Hódmezővásárhely volt terítéken), amit a 24.hu csütörtökön hozott nyilvánosságra. A botrány lényege: durván manipulálták a közbeszerzést és az árakat, csak hogy Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége minél jobb üzletet köthessen. „A tanácsadók által előkészített pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, az Eliosé, 2015. január 23-án pedig meg is kötötték a szerződést, 425 millió forint értékben” – írta a portál. Kiderült a cikkből: a fideszes vezetésű Zalaegerszegnek három független árajánlatot kellett fölmutatnia, hogy az uniós támogatás lehívásához ki tudja számolni a piaci árat. Két cég ajánlatát ugyanazon a számítógépen írták. A cél az volt, hogy fölsrófolják a tervezett beruházás árát, és még több uniós támogatást lehessen igényelni rá.

Csütörtökön a G7 portál arról írt, több milliárd forinttal gazdagodott Tiborcz István, amikor pár éve eladta az Elios Zrt. felét. A gazdasági lap szerint a miniszterelnök veje korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem vett ki osztalékot a vállalatból, viszont cégbírósági iratok alapján kiszámolták: az Elios eladásán kevés híján 3 milliárd forintot kereshetett. A tulajdonában álló kft.-t, amelyen keresztül részesedése volt az Eliosban, a kormány mostanság kedvenc építőipari cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. vette meg. A cég Tiborcz István üzleti partnerének, Paár Attilának az érdekeltsége.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az OLAF úgy látja, üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A hivatal 13 milliárd forintos uniós támogatás megvonását javasolta a föltárt visszaélések miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.