Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Vasárnap folytatódik a sztrájk a miskolci Boschnál

A munkabeszüntetés pontos idejéről még nem döntöttek.

MN
2018. 02. 15. 17:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap folytatódik a sztrájk a Bosch-konszern miskolci üzemében, mivel eredménytelen volt a csütörtöki tárgyalás a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. cégvezetése és a munkavállalói érdekképviselet között – közölte az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a munkáltató elzárkózott a helyzet konstruktív megoldásától, és megkérdőjelezte az eddigi tiltakozás sikerét, noha abban saját hivatalos adatai szerint is a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint négyötöde vett részt. A szakszervezet közölte: a csütörtöki tárgyaláson jelezték, hogy elégedetlenek az egyoldalúan végrehajtott béremeléssel, de készek a sztrájkköveteléstől elmozdulni, amennyiben a munkáltató hajlandó az együttműködésre. A gyár vezetése elzárkózott ettől, és tudatta, hogy a Bosch épp a nagyon alacsony alapbérek miatt választotta Miskolcot – írták.

Az MTI kérdésére Janik Tamás, az ÉTMOSZ elnöke közölte, hogy a vasárnapi munkabeszüntetés idejéről még nem döntöttek. A gyár dolgozói folyamatosan, így vasárnap is dolgoznak – tette hozzá.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetet és a törvényi előírásokat figyelembe véve emeli a fizetéseket. Hozzátette: a magyarországi telephelyeken dolgozók bére átlagosan csaknem 10 százalékkal nőtt, az emelés mértékét az egyéni teljesítmény és az egyes vállalatok eredménye is befolyásolja.

Mint megírtuk, a miskolci Bosch-gyár dolgozói közül a hétfő délelőtti kétórás figyelmeztető sztrájkban valamivel több mint ötszáz alkalmazott, az épp munkában lévők kilencven százaléka hagyta ott a szalagokat.

A helyszínen Janik Tamástól megtudtuk: elsődleges célként 19 százalékos béremelést, valamint az éves 300 ezer forintos kafetéria-keretösszeg 60 ezer forintos növelését akarják elérni. Emellett lojalitási bónuszt is bevezettetnének, amelyet a munkában eltöltött évekhez kötődően fizetne a cég. „A következő egy-két napban leülünk a vezetőkkel is tárgyalni; úgy érzem, jók az esélyeink, mert őket is meglepte, hogy milyen sokan csatlakoztak és értettek egyet a követeléseinkkel” – jelentette ki.

Korábban a Bosch hatvani gyárában tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot a dolgozók. Később megszületett a bérmegállapodás: a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetének (HADFSZ) elnöke azt mondta, a dolgozói érdekképviselet követeléseit nagyrészt teljesítő, kompromisszumos megegyezés jött létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.