Folytatódik a jogi vita a Mol–INA-ügyben

Magyar Nemzet
2019. 02. 07. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a Mol Nyrt. által indított nemzetközi választottbírósági eljárás folyamatban van és döntésre vár, Horvátország kifogással élt a washingtoni döntőbíróság hatáskörével szemben – idézte a Hina horvát hírügynökséget a távirati iroda. A magyar olaj- és gázipari vállalat a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) benyújtott keresete szerint a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait, ezért a Mol közel egymilliárd dollár (280 milliárd forint) követelést támasztott.

A zágrábi kormány szerint az EU bírósága által egy másik ügyben (Achmea) korábban hozott ítélet kimondja: az EU-ban befektető uniós vállalkozások beruházási vitája esetén a tagállamok nem fordulhatnak unión kívüli bírósághoz.

A Hina emlékeztetett, hogy Horvátország részt vesz abban a nemzetközi megállapodásban, amely megszünteti az unión belüli beruházásvédelmi egyezményeket. Huszonkét tagállam vállalta, hogy lépéseket tesz azért, hogy az Energia Charta Egyezményt ne lehessen felhasználni alapként döntőbírósági eljáráshoz.

Ennek kapcsán viszont Magyarország különvéleményében kimondta: a kormány felbont minden két- vagy többoldalú beruházásvédelmi megállapodást azokkal a tagállamokkal, amelyekkel megegyeznek arról, hogy ilyen formában az eljárás gyorsabb. A magyar fél úgy ítélte meg, hogy az Achmea-ügyben hozott ítélet csak a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodásokra, és nem az Energia Charta Egyezményről szóló kikötésre vonatkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.