Logikus lépés a négygyermekes anyák adómentességének bevezetése

Az elmúlt napok kormányzati bejelentései szerint újabb elemmel bővül a családokat támogató magyar adórendszer: a legalább négy gyermeket szülő nők életük ­végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Szakmai vélemény szerint a lépés nemcsak logikus, de sokat is fialhat az érintetteknek.

Jakubász Tamás
2019. 02. 12. 11:33
null
2010 óta több mint háromezer milliárd forint maradt a családosok zsebében az adó-és járulékkedvezményeknek köszönhetően Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években kialakított adószabályok alapján kijelenthető, van logika a vasárnapi adóügyi bejelentésben – így fogalmazott kérdésünkre Hegedüs Sándor. A BDO Magyarország adóigazgatóját annak kapcsán kérdeztük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az új családvédelmi akcióterv negyedik pontjaként említette meg: azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól.

A tegnapi kormányzati közlések mindezt azzal egészítették ki, hogy az új szabályt várhatóan a jövő évben vezetik be, s a rendelkezés nemcsak a 18 év alatti gyerekekre lesz érvényes, hanem a felnőtt gyerekekre is, egészen a nyugdíjig. Az eddig ismertté vált részletek közül fontosnak tűnik ezek mellett, hogy az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre szólhat majd.

Hegedüs Sándor felvázolta, miként illeszkedhet az új passzus a jelenlegi adórendszerbe. – Egy gyermek után havonta tízezer forint adókedvezmény jár, kettő után gyermekenként húszezer, vagyis összesen negyvenezer, a háromgyermekesek gyermekenként 33 ezer forinttal, vagyis együttesen 99 ezer forinttal számolhatnak. A négygyermekesek pedig jelenleg négyszer 33 ezer forintos, azaz 132 ezer forintos havi tehercsökkentést érvényesíthetnek. Lényeges, hogy ha a kedvezmény összege meghaladja a személyi jövedelemadót, akkor csökkenthető az érintett magánszemélyek egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléka is – ismertette a most élő szabályokat a szakember, majd kifejtette: az utóbbi körnél, vagyis a négygyermekeseknél jönne szóba elsőként az anyák élethosszig tartó szja-mentessége.

– Az eddigi bejelentések alapján két feltételezéssel lehet élni – folytatta Hegedüs Sándor. Egyrészt azzal, hogy – maradva a példánál – a négygyermekesek továbbra is számolhatnak a havi 132 ezer forintos tehercsökkentéssel és ahhoz társulna az anyák szja-mentessége. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a szóban forgó 132 ezer forint az apa személyi jövedelemadóját csökkentené.

Új elemmel bővül az adórendszer, hogy új tagokkal gyarapodjanak a családok
Fotó: Éberling András

– A kedvezmény összege elég nagy, olyannyira, hogy az apa is mentesül az szja alól, ha fizetése nem haladja meg a bruttó 880 ezer forintot. Ha ennél alacsonyabb a havi járandóság, akkor vagy az anya, vagy az apa mérsékelheti a kedvezménnyel a járulékát is – mutatott rá a számszaki összefüggésekre Hegedüs Sándor. A fizetésből levont közteher adott esetben akár igen alacsony is lehet, s a bér nagyságától függően megeshet, hogy egyik szülőtől sem vonnak le sem ­szja-t, sem járulékot.

Az adóigazgató a második szempont kapcsán arról beszélt, hogy az anyák szja-mentessége akkor jöhet szóba, ha a négygyermekes nők visszamennek dolgozni. – Emiatt nagyon fontos az a másik bejelentés, amely a bölcsődei férőhelyek számának emeléséről szól – jegyezte meg a szakember. A négy – vagy több gyermek – ugyanis számottevő feladatot jelent, amelyek ellátásához megfelelő segítségre van szükség.

– A logika egyébként abban fedezhető fel, hogy az új rendelkezéssel újabb jelentős anyagi előnyt kínálhat az állam azoknak, akik három gyermeket már vállaltak, és a negyediken gondolkodnak – összegzett Hegedüs Sándor. Hozzátette: az anyagi ösztönzés és a bölcsődei infrastruktúra-fejlesztés együtt akár megfelelő eszköz is lehet a társadalompolitikai cél eléréséhez.

Automatikus adókedvezmény

Magyarország a legnagyobb adócsökkentő az EU-ban, és néhány éven belül szeretnénk elérni azt is, hogy a hazai legyen a legegyszerűbb, a legkevesebb adminisztrációt és a vállalkozásokat legjobban kiszolgáló adórendszer – mondta az MTI-nek Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium államtitkára emlékeztetett: idén öt adófajta szűnt meg. Emellett az adóhivatal értesíti a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalói után vehetnek igénybe havi 31 290 adókedvezményt, az érintett vállalkozások jövő hétfőn kapják meg az adóhivataltól az első, erről szóló igazolásokat. Izer Norbert felidézte, hogy a munkaerőpiacra lépők kedvezményét a vállalkozók minden olyan dolgozó után igénybe vehetik, akinek az elmúlt kilenc hónapban legalább hat hónapig nem volt munkája. A kedvezmény két évig teljes munkáltatói adómentességet garantál a minimálbérig.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.