Nem bocsát el dolgozót az atomerőmű

A többi munkavállalóval szemben méltánytalan módon teljesíthetné csak a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – értesült a Magyar Nemzet cégközeli forrásokból.

2019. 02. 26. 8:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többi munkavállalóval szemben méltánytalan módon teljesíthetné csak a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – értesült a Magyar Nemzet cégközeli forrásokból. Az érdekképviselet a dolgozók számára – a korábbi fizetési szint megtartása mellett – további, többévnyi bért igényel előre.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete munkaügyi konfliktust jelentett be, és ma anélkül tüntetnek, hogy a tárgyalások lezárultak volna. Azt sérelmezik, hogy a létesítmény a fegyveres biztonsági őrség feladatát kiszervezi egy egyébként cégcsoporton belüli leányvállalathoz.

Más lehetősége viszont nincs a társaságnak. Forrásunk elmondta, hogy több szervezet, illetve hatóság folyamatosan ellenőrzi, hogy az atomerőmű külső fizikai védelme megfelelő-e.

Az Országos Rendőr-főkapitányság legutóbbi felülvizsgálata nyomán kötelező érvényű javaslatot tett arra, hogy a létesítmény fegyveres biztonsági állományának jelenlegi 43 fős taglétszámát mintegy 140 főre emelje. A jelen helyzet kezelésében a vállalat igyekezett olyan megoldást találni, amely az atomerőmű kollektívájának és az egyes munkavállalóknak is a legkedvezőbb, a törvényi kötelezettségen lényegesen túlmutat és személyre szabott ajánlatot tartalmaz.

A kiszervezés a 43 munkatárs közül csupán néhányat érint, hiszen vannak már nyugdíj előtt állók, másoknak erőművön belüli, egyéb, betanuló munkát ajánlott a cég. Mivel a fegyveres biztonsági őr pozíciója csak rendszeres fizikai felméréseknek megfelelve tölthető be, aki így kiesik, átkerülhet az erőmű által üzemeltetett vagyonvédelmi szervhez, hasonló fizetésért.

A többiek az erőmű százszázalékos tulajdonában lévő, új üzletágat képviselő Atomix Kft. alkalmazottai lesznek. Ők ugyanazt a munkát ugyanazzal a fizetéssel folytathatják, és esetükben is fennáll hosszabb távon a „házon belüli” más munkakör betöltésének lehetősége.

Ezek után, forrásunk megfogalmazása szerint, legalábbis barátságtalan az egyezkedési folyamat e fázisában a sztrájkfenyegetés. Annál is inkább, mert úgy tudjuk, a szakszervezetek által elfogadhatatlannak titulált feltételekkel meghirdetett állásra a piacról több százan jelentkeztek. Ezt viszont a rendőrszakszervezetek sérelmezik, miután az ő állományukat érintené érzékenyen.

Volt már ehhez hasonló helyzet Pakson, amikor a könyvelést végző kollégákat az akkor MVM Kontó nevű tagvállalathoz szervezték ki, személyre szabott ajánlatokkal, érdeksérelem nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.