időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Új lendületet kaphat idén a magyar baromfiágazat

Nagy Kristóf
2019.02.16. 08:36
Új lendületet kaphat idén a magyar baromfiágazat

Áprilistól kezdődhet meg a baromfiágazat újbóli stabilizálódása, a ma még a globális túltermelés miatt küzdő hazai piac kibocsátása év végére elérheti a 710 ezer tonnát — mondta a Magyar Nemzetnek a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója. Csorbai Attila kiemelte: az agrártárcának még az idén meg kell oldania, hogy a termelők hozzájuthassanak az állatjóléti támogatásokhoz, ezzel segítve a kiszámíthatóságot.

Komoly problémákkal küzd a világpiacon jelentkező túlzott kínálat miatt a baromfiágazat, ugyanakkor az idén már stabilizálódhat a termelők helyzete, áprilistól az árak is emelkedésnek indulhatnak – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Csorbai Attila. A BTT igazgatója felidézte: a madárinfluenza-járványt követően stabilizálódott az ágazat, ugyanakkor tavaly szeptembertől kezdődően már túltermeléssel kellett megküzdenie a piacnak. A világszinten jelentkező túlkínálat miatt pedig az árak a mélybe zuhantak, komoly gondot okozva a hazai termelőknek is. A túlkínálat részben a sertésinfluenza miatt bevezetett távol-keleti, piacvédő intézkedések miatt alakult ki, mivel a sertéshús helyettesítő termékeként megjelenő baromfi komoly mennyiségben ragadt Európa és az Egyesült Államok piacain.

Nemcsak a csirkénél, de a víziszárnyasoknál, tehát a kacsánál és a libánál is túlkínálat jellemzi a piacot.

Csorbai kiemelte: a terméktanács várakozásai szerint áprilistól stabilizálódhat a piac, összességében a kibocsátás elérheti idén a 710 ezer tonnát. A termelők kiszámíthatóságának megteremtéséhez ugyanakkor egyéb intézkedésekre is szükség van. Ez elsősorban azzal érhető el, ha a nemzeti hatáskörbe tartozó, de uniós jóváhagyással megítélhető állatjóléti támogatások megjelennek az idén. Az ágazat problémái között a BTT igazgatója kiemelte a munkaerőhiányt, ráadásul a baromfisoknál az élőmunka sok területen nem váltható ki gépesítéssel. Csorbai megerősítette: jelenleg komoly gondokkal küzd az ágazat, ugyanakkor az év második felében már stabilizálódhat a helyzet.

Nemcsak a csirkénél, de a víziszárnyasoknál: a kacsánál és a libánál is túlkínálat jellemzi a piacot Fotó: Mirkó István

A szakértőt kérdeztük arról az uniós kezdeményezésről is, amellyel egymillió aláírás összegyűjtése esetén indítványozhatják a ketreces állattartás megszüntetését. Csorbai Attila kiemelte, ebben az esetben számos ágazat tönkremenne, mivel a ketreces tartás nemcsak a tojástermelőknél elterjedt, de egyéb termékpályákon is szükséges. A BTT igazgatója hozzátette: Európában vannak a legszigorúbb állatjóléti, higiéniás és állatvédelmi szabályozások, ezért bármilyen szigorítás jelentős többletköltséget eredményezne a termelőknek. Ráadásul az Ukrajnából az Európai Unióba importált termékek közel sem ilyen szigorú követelmények mellett lettek előállítva, így komoly versenyhátrányba kerülhetnek az uniós termelők bármilyen hasonló kezdeményezés elfogadása következtében.

Tavaly nem volt jó évük az állattartóknak, a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint az élő állatok és állati termékek árai 2,2 százalékkal mérséklődtek 2017-hez viszonyítva.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.