A fejlesztések állnak a hiány hátterében

Magyar Nemzet
2019. 03. 09. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás központi alrendszere 67,3 milliárd forint többlettel zárta az év első két hónapját. Februárban az államháztartás 177,2 milliárdos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) tegnap. A tárca a társadalmi célokat szolgáló intézkedésekkel és a fejlesztési programok támogatásával indokolta a februári adatok alakulását.

Az év első két hónapjában a központi költségvetés 18,9 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forint többletet mutattak. A PM korábbi közlése szerint az idén januárban az államháztartás egyenlege 244,5 milliárd forint többletet mutatott – ismertette az MTI.

A kormány egész évre 998,4 milliárd forint hiányt tervezett a 2019. évi költségvetési törvény szerint. Január–februárban általános forgalmi adóból 274,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 21,8 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 40,9 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 21,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában – közölte a PM.

Február végéig összesen 281,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, míg a projektek megvalósítását célzó kiadások 200,2 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési forrásból finanszírozott projektek közül a Modern városok program fejlesztéseit, valamint a vasúthálózat megújítását emelték ki a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.