A táplálkozás sokat segít a stressz leküzdésében

Magyar Nemzet
2019. 03. 11. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stresszesek a magyarok: csak minden második ember tud nyugodtan aludni éjszakánként, holott több mint kétharmaduk legalább alkalmanként sportol, viszont harmaduk naponta csupán maximum 1,4 liter folyadékot fogyaszt – mutat rá a Walmark legfrissebb felmérése, amelynek megállapításai hasznos szempontok lehetnek a tavaszi életmódváltáshoz.

A szakértők szerint hiba, hogy a die­tetikusok által javasolt, napi három fő- plusz két kisétkezés elvét nem mindenki veszi komolyan. Számos veszélyt rejt az ülőmunka: közülük azoknak, akik alkalmanként sem sportolnak, a legfőbb indokuk az idő vagy energia hiá­nya, vagy sokan nem lelik örömüket a mozgásban. A stresszes életmód hatásait súlyosbíthatja, hogy a magyarok kétharmada havonta legalább kétszer fogyaszt zsíros húst, zsíros sajtot és nehéz, olajban sütött ételeket, viszont a napi rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra egyre többen odafigyelnek.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztók ritkábban lesznek betegek
Fotó: 123RF

Szintén jók az arányok a fehérjefogyasztás tekintetében, és hüvelyeseket is egyre többen esznek legalább hetente egyszer. Ezzel szemben még mindig alacsony a halfogyasztók aránya, ugyanis csak az interneten megkérdezett válaszadók közel negyedének kerül hetente legalább egyszer halféle a tányérjára.

A felmérésben részt vevők harmada jellem­zően zajos vagy szennyezett környezetben él, de nagy részük alapvetően elégedett a mindennapjaival. Megállapították: akik rendszeresen fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt, ritkábban kapnak el betegségeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.