Jobb hitelkártyával fizetni

Itt a tavaszi utazási szezon: nem csupán a belföldi turizmus élénkül, hanem külföldre, például városlátogatásra is sokan készülnek, amihez a legtöbben repülővel, leginkább fapados légitársaságokkal utaznak el. Már csak a nagy számok törvénye miatt is többen járhatnak pórul, ha nincsenek tisztában a szabályokkal. Nem példátlan eset, hogy a légitársaság csődje, járatkimaradás vagy sztrájk miatt az utasok nem tudnak elutazni, s elvész az előre megvásárolt repülőjegyek ára. A káresemények sokasodásával a megelőzés és a kártérítés kérdésében is egyre több a tapasztalat és a jó tanács.

Horváth Éva
2019. 03. 25. 11:24
null
Érdemes az adott repülőjáratra egy nyaralási csomag részeként foglalni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci szereplők számának drasztikus növekedése és a szolgáltatások átalakulása miatt egyre bizonytalanabb üzlet az utasoknak a légi közlekedés. A Germania, az Air Berlin, a Fly Niki, az Alitalia, a Monarch hányatott sorsából tanulva s a jövőben esetlegesen előforduló újabb csődesetek elébe a Spiegel összeállítása jó tanácsokkal szolgál arra, vajon mit lehet tenni, ha a repülőjegy foglalásához szükséges pénz eltűnik.

A tapasztalatok szerint két intézkedéssel sok bosszúság kiküszöbölhető. Egyrészt érdemes az adott járatra egy nyaralási csomag részeként foglalni. A tavaly óta érvényes uniós szabályok szerint elég, ha a repülőjegy megrendelése és kifizetése mellé az első két éjszaka árát vagy a bérelt autó díját is kiegyenlíti az utas, ezután ugyanis már az utazási csomag üzleti partnere (az utazási biztosítás keretein belül) felelős azért, hogy egy másik célállomásra juttassa el az utast vagy adott esetben visszatérítse neki a pénzt – hívja fel a figyelmet a Spiegel.

Érdemes az adott repülőjáratra egy nyaralási csomag részeként foglalni
Fotó: Bach Máté

Másfelől jó megoldás, ha az utas hitelkártyával foglalja le a jegyet. A nagy hitelkártya-társaságok ugyanis biztosítják a pénz visszatérítését, amennyiben a szolgáltatás meghiúsul. – A bankok legutóbb az Air Berlin esetéből tanulhattak sokat – emelte ki a MasterCard szóvivője, Juliane Schmitz-Engels. Emlékezetes, két évvel ezelőtt Németország második legnagyobb légitársaságának csődje több százezer ügyfelét és azok bankjait hajszolta hosszas vitákba. Igaz, végül a hitelintézeteknek kellett visszafizetniük a pénzt a MasterCard és a Visa szabályainak megfelelően. Az eljárás során a hitelkártyás ügyfelek ténylegesen előnyben részesültek

– mutatott rá a szóvivő.

A bankok gyakran még mindig eltérő – vagy legalábbis eltérően – megfogalmazott szabályaik miatt a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a hitelkártyás, esetleg PayPalen keresztüli repülőjegy-vásárlás mellett röviddel az utazási dátumot megelőzően közvetlen beszedéssel is lehet fizetni. Ám ezt a megoldást csak akkor választhatja az utazó, ha az értékesítő fél ezt felajánlja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.