Finn zöldek az atomenergia mellett

2019. 04. 05. 12:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finnországi zöldpártiak között már többen vannak azok, akik támogatják a nukleáris energiát, mint akik nem – derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet a TVO atomenergetikai társaság végzett el. Növelné az atomenergia arányát 22 százalékuk, 24 százalékuk szerint megfelelő a jelenlegi szint, ami annyit tesz, hogy összességében 46 százalékuk helyesli a nukleáris alapú áramtermelést.

Mindez arra utalhat, hogy a környezetvédők közül is egyre többen látják be, amit például az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC is kimondott nemrégiben: a szén-dioxid kibocsátása nélkül áramot termelni képes nukleáris erőművek nélkül nem lehet eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem.

A globális felmelegedés okozta aggodalom és a megfékezését szolgáló lehetőségekre irányuló figyelem már évek óta növeli az atomenergia általános támogatottságát Finnországban. A teljes lakosságra vetítve az derült ki a felmérésből, hogy 2018-ban az előző évinél öt százalékkal többen támogatták a nukleáris energia hasznosítását, így ez a harmadik olyan egymás utáni év volt, amelyben növekedett az arány. A válaszadók 42 százaléka emelné az atomenergia részarányát, 23 százalékuk szerint az megfelelő szinten van jelenleg, míg 28 százalék véli úgy, hogy csökkenteni kellene.

Míg 2016-ban csak 30 százalékuk vélte úgy, hogy növelni kellene a beépített nukleáris kapacitást, 2017-ben már 37 százalékra emelkedett a támogató választ adók aránya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.