Ha papír, akkor kell az aláírás is

Az interneten az tudja megnyitni a tervezetet, akinek van ügyfélkapus belépése. A tervezetet érdemes mindenkinek átnéznie, majd jóváhagyni vagy szükség esetén módosítani.

Jakubász Tamás
2019. 04. 10. 13:39
null
Az egy százalékokról az ügyfélszolgálaton is rendelkezhetünk Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közeledik május 20-a, a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésének határideje, a teendőket és a lehetőségeket ezért érdemes részleteiben is sorra venni. Kiindulópontként rögzíthető, hogy az adóhivatal idén is készített az adófizetőknek bevallási tervezetet. A dokumentumot bárki megnézheti az interneten, aki pedig határidőben kérelmezte, postán megkapja a hivataltól.

Az interneten az tudja megnyitni a tervezetet, akinek van ügyfélkapus belépése. A tervezetet – az adóhivatal ajánlása szerint – érdemes mindenkinek átnéznie, majd jóváhagyni vagy szükség esetén módosítani. Aki ugyanis olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a hatósághoz nem érkezett információ (ilyen például az ingatlan-bérbeadásból származó összeg), annak a bevallási tervezetét ki kell egészítenie. Fontos mozzanat az is, hogy azok a tervezetek, amelyeket az adófizetők nem hagytak jóvá, május 20-a után automatikusan érvényes bevallásokká válnak. Jó tudni, hogy az utóbbi szabály nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekre – nekik mindenképpen foglalkozniuk kell az adóbevallási tervezettel.

Az egy százalékokról az ügyfélszolgálaton is rendelkezhetünk
Fotó: Kurucz Árpád

Természetesen az szja-bevallás idén is beadható papíron. Ilyenkor arra kell leginkább figyelni, hogy a nyomtatványt alá kell írni: a szignónak szerepelnie kell a főlapon, különben a bevallás érvénytelen.

Egy lényeges szempontra mindezeken túl is felhívta a figyelmet legutóbbi közlésében az adóhivatal. A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár az internetes felületen, akár papíralapon. A nyilatkozatot postán is be lehet küldeni a hatósághoz, de arra is van mód, hogy az adófizetők a hivatal ügyfélszolgálatán adják le a nyomtatványt – ezt azonban csak személyesen vagy meghatalmazotton keresztül tehetik meg a magánszemélyek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.