időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Nagy István: Évi 17 milliárd forintot szán a kormány az öntözőrendszerekre

Forrás: Hír TV
2019.04.05. 17:56

10 éven keresztül évi 17 milliárd forintot szán a kormány az öntözőrendszerek fejlesztésére – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A tárcavezető kifejtette: az intézkedéssel a hazai gazdákat egyre inkább sújtó szélsőséges időjárás okozta károkat kívánják megelőzni. Nagy István közölte: már több, mint 150 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz petícióját, mert a következő hét év csökkenő támogatása egy rémkép minden magyar gazda előtt.

Azon dolgozunk, hogy különböző összefogások segítségével hogyan lehet ezt megakadályozni – fogalmazott.

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, hol tart most az öntözési rendszer kiépítésének folyamata Nagy István kijelentette: nagyon nehéz úgy termelni, hogy maga a víz nem áll rendelkezésre. Egyre szélsőségesebb az időjárás, és a klimatikus válság egyre inkább rányomja a bélyegét minden mezőgazdasági termelésre.

Ezért nagyon nagy öröm, hogy a kormány döntése alapján 10 éven keresztül évi 17 milliárd forintot fog biztosítani a vízügyi infrastruktúra kiépítésére – emelte ki.

Az agrárminiszter elmondása szerint ez lehetővé teszi, hogy az öntözhető terület nagysága a jelenlegi 80 ezer hektár helyett, első körben legalább 200 ezer, majd a következő körökben 400-450 ezer hektárra bővülhessen.

A teljes adást a IDE kattintva tekinthetik meg!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.