Putyint is felbőszítette az orosz olajszennyezés

2019. 04. 29. 9:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz elnök is megszólalt a múlt hét végén a Barátság olajvezetékbe került klórszennyezés ügyében. Vlagyimir Putyin vizsgálat megindítását szorgalmazta, ezt követően pedig az orosz energiaügyi miniszter, Alekszandr Novak vizsgálóbizottságot állított fel.

Az intézkedések oka az, hogy a napokban több ország, köztük Lengyelország, Németország, Ukrajna és Magyarország is felfüggesztette a Barátság kőolajvezetéken a nyersanyag átvételét, mert abba szervesklór-vegyületek kerültek.

A lépéseket azután tették, hogy – mint arról lapunk is beszámolt – Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója pénteken jelezte: büntetőeljárás indult a fiaskó miatt. A gyanú szerint a klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Oroszország két héten belül helyreállítaná az Európába irányuló kőolajellátást a távirati iroda közlése szerint. Vlagyimir Putyin ígéretet tett rá, hogy ha a vizsgálatok nem járnak eredménnyel, akkor a különleges szolgálatokat is bevonja a folyamatba. Az orosz energiaügyi minisztérium tájékoztatása szerint a vizsgálóbizottságban az orosz szövetségi hatóságok vezetői és helyettesei vesznek részt, beleértve az energiaügyi, valamint az ipari és kereskedelmi minisztériumot, a szövetségi versenyhivatalt, műszaki ellenőrző és szabályozási ügynökségeket, valamint a Transznyeftyet. Az ügy tisztázása azért is fontos az orosz félnek, mert a számára értékes piacot nem szeretné elveszteni. Kérdés, milyen formában merül majd fel a kárpótlás lehetősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.