Sztrájk a Chinoinnál, bérkövetelés Ferihegyen

Magyar Nemzet
2019. 04. 09. 8:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztető tárgyalást tartott tegnap a béremelésről a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a Chinoin Zrt. vezetőségével. A VDSZ konkrét követelésként megfogalmazott harmincezer forint személyenkénti béremelési igényét a munkáltató meghallgatta, komolyan vette, a felek érdemi tárgyalást folytattak, és megfogalmazták szándékukat a közös megállapodásra – tájékoztatott a Chinoin.

A vállalat hangsúlyozta, hogy fontos számára a munkavállalók elégedettsége és megtartása, ennek érdekében a tulajdonos vállalatcsoport Sanofi vezetőségének már február elején jelezte a béremelési igényeket. A munkáltató a mielőbbi megállapodásra törekszik. A tárgyalások nyomatékosítása céljából a VDSZ ma 13.00 és 15.00 óra között három telephelyen (Újpesten, Veresegyházán és Csanyikvölgyben) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart. A vállalat ezt és a sztrájktörvényt minden tekintetben tiszteletben tartja. A bértárgyalás ma 14.00 órakor folytatódik.

Elégedetlenek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren dolgozó földi kiszolgáló személyzet munkavállalói is. Képviseletük, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) 15 százalékos béremelést tart szükségesnek, míg az egyik foglalkoztató, a Malév GH Zrt. tíz százalékot meghaladó bérfejlesztésről szóló dokumentumot juttatott el a szakszervezetnek szombaton – mondta a távirati irodának a LESZ elnöke, Csorba Attila.

Hozzátette: a munkakörökre lebontott tervből kitűnik például, hogy a forgalmi igazgatóság kiszolgálásában részt vevő munkatársak 2019. március 1-jétől bruttó tízezer forintos alapbéremelésben, május 1-jétől pedig bruttó húszezer forintos teljesítménybér-emelésben részesülnek. A szakszervezet a múlt héten sztrájkot is kilátásba helyezett, amit továbbra is fenntart a cég által bejelentett bérfejlesztéstől függetlenül. Az érdekképviselet jelenleg csak a földi kiszolgáló személyzet mintegy negyven százalékát foglalkoztató Malév GH-val tárgyal, a Celebivel és a Menziesszel nem.

Megtorpant a forgalom növekedése

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az első negyedévben a tavalyi 17 százalék után idén csak 5,7 százalékot ért el a forgalombővülés az előző év hasonló időszakához viszonyítva – derült ki a CAPA légiközlekedési tudásközpont adataiból, amelyek szerint az első negyedévben 3,1 millió utas fordult meg a Ferihegyi repülőtéren. A Budapest Airport korábbi közlése szerint a tavalyi rekordév után idén a korábbiaknál visszafogottabb, öt és tíz százalék közötti forgalombővülés várható. Az áruforgalom január-márciusban 32 ezer tonna árut kezelt, 3,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A lassulás a nemzetközi folyamatokra rímel, a szektor globális teljesítményének csökkenése hátterében elsősorban a kereskedelmi szankciók és a gazdaság lassulása áll.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.