Új energetikai cég születik június végén

Az NKM Nemzeti Közművek két leányvállalata egyesülhet, miután azt a napokban jóváhagyta az energiahivatal. Így egy cégbe kerül az áram- és a gázszolgáltatás.

2019. 04. 23. 11:30
Eckstein László
Budapest, 2012. március 23. Eckstein László, a Fővárosi Gázművek munkatársa lefényképezi az óraállást, amikor egy gázóra leolvasását és annak jegyzőkönyvezését végzi egy fővárosi magánlakásban. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vállalat születik meg a tervek szerint NKM Energia Zrt. néven, amely június 30-tól működik az NKM Földgázszolgáltató Zrt. és az NKM Áramszolgáltató Zrt. összeolvadásával. A társaságok az NKM Nemzeti Közművek Zrt. százszázalékos leányvállalatai, a lépésre a napokban bólintott rá a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal (MEKH).

Az NKM Energiának az összeolvadásból adódóan számos feladata lesz: egyetemes (lakossági és közintézményi) gázszolgáltatást, -kereskedelmet, valamint egyetemes villamosenergia-értékesítést, továbbá közvilágítási és gázpiaci tevékenységet folytat majd. Az új társaság mindemellett – a MEKH előzetes hozzájárulása alapján – megszerezheti az NKM Földgázhálózati Kft. száz százalékát. A változások sorában pedig megjelenik az is, hogy az NKM Energiához kerül az NKM Áramhálózati Kft., valamint a kecskeméti ­Termostar Hőszolgáltató Kft. 30,5 százaléka.

A hivatal az engedélyek kiadásával együtt figyelmeztette is a társaságokat bizonyos előírások betartására. Ugyanis az NKM Energia egy vertikálisan integrált földgázipari és villamosenergia-ipari csoport tagja lesz, amelyen belül továbbra is fenn kell tartani a rendszer-üzemeltető társaságok (vagyis az NKM Földgázhálózati és az NKM Áramhálózati Kft.) jogi személyiségének, szervezetének és döntéshozatalának függetlenségét a csoport többi tagvállalatáétól.

Mindezt az áram- és a gáztörvényben rögzített szétválasztási szabályok írják elő. Az energiahivatal azért emlékeztette erre a vállalatokat, mert 2017-ben az NKM Nemzeti Közművek Zrt. felerészben az energiatermelő MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez, illetve az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez került, míg a másik ötven százaléka a magyar állam tulajdonában maradt. Az európai uniós jogszabályok szerint nem tartozhat ugyanazon vállalathoz az energiatermelés, az elosztás és az értékesítés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.