Összefogással lesz több élelem
Technológiai fejlesztésekkel, automatizációval akár húszmillió embert is képes lenne ellátni a hazai élelmiszeripar, tehát a jelenlegi több mint tízmillió fő dupláját – hangsúlyozta tegnap a közmédiának Éder Tamás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke arra emlékeztetett, az automatizáció és az ágazaton belüli együttműködés elkerülhetetlen annak érdekében, hogy Magyarország érdemi szereplőként szállhasson be a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe. A technológiai fejlesztések mielőbbi végrehajtását rákényszeríti az élelmiszeripari szereplőkre az is, hogy az agrárium számos területét sújtja immár évek óta a munkaerőhiány. Éder az ágazat problémái közül kiemelte a termelői összefogás hiányát egymással és a piac egyéb szereplőivel is. Ezért a szerződésen alapuló egyezség lenne a legfontosabb termelő és feldolgozó között, ám ennek sokszor gátat szab a 27 százalékos áfa. Hozzátette: jó technológiai fejlesztésekkel, állami támogatásokkal, nagyobb piaci súlyú termelői szervezetek részvételével, a feldolgozók és termelők közötti integráció erősítésével érdemi fejlődés előtt áll az ország.