Csak a kisebb támogatásra létezik terv

A legutóbbi tervezet szerint az Európai Bizottság az új költségvetési ciklusban 65 milliárd eurót szán a közös agrárpolitikára, négy százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi időszakban.

Magyar Nemzet
2019. 05. 18. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi tervezet szerint az Európai Bizottság az új költségvetési ciklusban 65 milliárd eurót szán a közös agrárpolitikára, négy százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi időszakban. Ebből az Európai Mezőgazdasági és Garancia Alap 286,19 milliárd eurót, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pedig 78,81 milliárd eurót tesz ki – összegezte a Nemzetközi Agrárgazdasági Kamara. A folyó áron négyszázalékos csökkenés ráadásul reálértéken sokkal nagyobb kiesést jelenthet.

A 2021–2027 közötti uniós költségvetés kialakításának folyamata 2017. március 1-jén indult az Európa jövőjéről szóló Fehér Könyv előterjesztésével, a költségvetést érintő konkrét javaslatokat pedig 2018. május 2-án tette közzé az Európai Bizottság. Brüsszel a kutatás, a migráció, a határellenőrzés, a védelem, illetve a digitális gazdaság területeire több forrást irányoz elő.

Emellett az Egyesült Királyság kilépése miatti kiesést is részben átcsoportosításokkal tervezi pótolni, ezért a hagyományos szakpolitikák, mint a közös agrárpolitika és a kohéziós politika finanszírozása is alacsonyabb szinten valósulna meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.