időjárás 4°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Javaslat a lakásáfa életben tartására

Pintér Balázs
2019.05.10. 05:45
Javaslat a lakásáfa életben tartására

Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — értesült lapunk. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.

A kedvezményes lakásáfa év végi határidejéhez közeledve egyre többször merül fel a kérdés hosszabb távú rendezése. Lapunk úgy értesült, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) új javaslatot tett a kormányzatnak a helyzet kezelésére.

A szakszövetség szerint visszaigényelhetővé kellene tenni a jelenlegi öt- és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget. Fontos kitétel, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.

Dübörgő építkezések. A forgalmi adó szintje óriási különbséget jelent az árakban
Fotó: Kurucz Árpád

A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-jéig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál ugyan 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, ám a többi újonnan készülő otthonnál csak 2019 végéig.

Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos.

Ez azért is fontos, mert korábban Varga Mihály, akkor még nemzetgazdasági miniszterként, éppen azzal érvelt a kedvezmény kivezetése mellett, hogy az ötszázalékos áfa – a kormány céljaival ellentétesen – ingatlanbefektetések eszköze lett, ráadásul a lakások tizedét külföldiek vásárolták meg.

A mostani lakástámogatási elemek között is van példa adó-visszaigénylésre. Saját célra történő építkezés esetén az építőanyag és a munkadíj forgalmi adója ötmillió forintig visszaigényelhető a pénzintézeteken keresztül – ez a lehetőség az ötszázalékos áfához hasonlóan elvben az idei év végéig él. Az ÉVOSZ ehhez az eljáráshoz alakította javaslatát.

Példájuk szerint nettó 350 ezer forintos négyzetméterárat és száz négyzetméteres lakást alapul véve, 27 százalékos kulcs esetén 35 plusz 9,45 millió forintba, azaz 44,45 millióba kerül egy lakás, míg ötszázalékos áfával ennél csaknem nyolcmillióval kevesebbe, 35 plusz 1,75, azaz 36,75 millió forintba.

Az ÉVOSZ hét-nyolc millió forintnál húzná meg a visszaigénylés felső határát. A különbség már ebben az esetben is tetemes, nem beszélve arról, hogy Budapesten – legalábbis a családoknak megfelelő méretű – új lakások ára ma lényegében ötvenmillió forintnál kezdődik, amelyeknél a szóban forgó áfakülönbözet a tízmillió forintot is meghaladja.

A statisztikai hivatal első negyedéves lakásépítési adatai már figyelmeztetésül szolgálnak, ugyanis az elmúlt évek látványos bővülése után némileg csökkent az építési engedélyek száma. Az ÉVOSZ az idén 22 ezer új lakás elkészültével számol, ami szerintük jövőre is tartható. Ahhoz azonban, hogy e nagyságrend megmaradjon, további ösztönzőkre van szükség.

Szükséges a segítség

Az újonnan piacra kerülő budapesti lakások száma 2015 óta nem látott szintre csökkent az első negyedévben – írta a Cordia a fővárosi újlakás-piacról szóló elemzésé­ben. Földi Tibor, a cég vezérigazgatója szerint a közelgő áfaemelés miatt a kínálat folyamatosan csökken, ami oda vezethet, hogy két éven belül elfogynak a megvásárolható új lakások. Mivel a folyamat a nemzetgazdaság egészére kedvezőtlenül hat, a vezérigazgató szerint továbbra is szükség lenne az új otthonok építését támogató intézkedésekre. Ugyanakkor a kereslet is elmaradt a korábbiaktól: az elemzés szerint a vevők elsősorban az ötszázalékos áfát biztosító projekteket keresik, miközben az idén megjelenő fejlesztésekben található lakások háromötöde már a 27 százalékos kulcs alá esik. Ami biztos: a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta a 890 ezer forintot.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.