időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Sok helyen kényszervágnak már a sertéspestis miatt

Nagy Kristóf
2019.05.03. 05:55
Sok helyen kényszervágnak már a sertéspestis miatt

A fogyasztói árak fokozatos, de később akár robbanásszerű emelkedését is okozhatja az afrikai sertéspestis. Habár Magyarországon eddig csak vaddisznókban mutatták ki a vírust, világszerte több száz millió sertést kellett már leölni megelőző céllal. A világfolyamatok befolyásolják leginkább a hazai piacot: a jövőben az exportlehetőségek szélesedése és a fertőzés további kordában tartása óvatos optimizmusra ad okot, ugyanakkor a védekezés jelentős költségeket emészt fel.

Magyarország profitálhat az afrikai sertéspestis (ASP) kordában tartásából, ugyanakkor a sertéstartók óvatosak; mivel számos kihívást támaszt a járvány, a világpiaci folyamatok befolyásolják leginkább a hazai ágazat helyzetét.

Mindeddig sikerült megakadályozni a fertőzés átterjedését a házisertésekre – idézte fel a Magyar Nemzet megkeresésére Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Azonban kedvezőtlennek nevezte, hogy több elhullott vaddisznóban már kimutatták a vírust.

Akár nyerhet is a hazai ágazat azzal, hogy a dán, a német és a spanyol termékek behozatala mérséklődik
Fotó: Kurucz Árpád

Egyfelől jelentős terhet ró az állattartókra a költséges védekezés, másfelől több környező országban, például Szlovákiában eddig nem mutatták ki a fertőzést a vadállományban.

Kiss György arra figyelmeztetett: a hazai ágazatra a világpiaci folyamatok hatnak, ezeket pedig a járvány jelentős mértékben befolyásolja. Világszerte eddig több száz millió sertést kellett levágni, túlnyomó többségüket úgy, hogy ugyan nem voltak fertőzöttek a vírussal, de a megelőzés miatt elkerülhetetlen volt a lépés.

A világ­piac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. Ez hazánkra nézve azt eredményezi, hogy a dán, a német, a spanyol termékek behozatala csökken, mivel ezekből az országokból nőhet a kínai piacra az export.

A szakember szerint a hazai sertéstartóknak kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok. Némiképp óvatosságra intő tényező, hogy a betegség elleni védekezés rendkívül költséges, az állattartóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk. Kiss György az egyéb, piacra ható tényezők között említette emellett, hogy az anyakocák száma nagy, felesleg alakult ki a piacon, az átvételi ár így most kedvezőtlen. Ez a sertésállomány stagnálását, csökkenését eredményezheti.

– A fogyasztói árakban – szintén a világpiaci folyamatok miatt – a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet – hangsúlyozta az érdekképviselet elnöke.

Jelenleg még kitartanak a húsvéti raktárkészletek, a szereplők próbálják tartani a jelenlegi árakat. Ugyanakkor a járvány okozta piaci folyamatok jelentős árfelhajtó hatással bírnak. Kiss György hozzátette: a magyar állattartók ezekből a folyamatokból akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok, és ha továbbra is sikerül féken tartani a járványt.

Az afrikai sertéspestis emberre nem jelent veszélyt, ám a sertésállományban rendkívül gyorsan terjed. A fertőtlenítés mellett a betegségben érintett állomány leölése elengedhetetlen a megelőzésben. Itthon a legnagyobb veszélyt és fertőzésforrást a turistaforgalom, az eldobált élelmiszerek jelentik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.