Tovább drágultak a panelek

Már a panellakások is több mint félmillió forintos négyzetméteráron kelnek el a fővárosban, a téglalakások pedig az elmúlt időszakban jellemzően 600-800 ezer forintért cseréltek gazdát. Eközben vidéken is erőteljes a drágulás az előző évi adatokkal összevetve.

2019. 05. 20. 9:27
null
Pesten az átlagos négyzetméterár meghaladja a 600 ezer forintot Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásárak további élénk emelkedését mutatja a Duna House (DH) áprilisi barométere. E szerint a múlt hónapban Budán az adásvételek csaknem harmadában, Pesten pedig minden ötödikben volt legalább 800 ezer forint a négyzetméterár.

Ezzel szemben rendkívüli mértékben visszaesett azon ingatlanok aránya, amelyek félmillió forintos négyzetméterár alatt cseréltek gazdát: Budán az adásvételek mindössze 18 százalékát, Pesten alig harminc százalékát adták az ilyen ügyletek.

Mindezek azt eredményezték, hogy a fővárosban bőven meghaladta a félmillió forintot a panelek átlagos négyzetméterára, a DH a Duna mindkét partján mintegy 525 ezer forint körüli értéket mért.

A panellakások múlt havi átlagára Budán csaknem 33 millió, Pesten 26,7 millió forint volt. Téglalakások és -házak esetében ennél is magasabb összegekkel kell számolni: az elemzésből kiderül, hogy a pesti kerületekben 600 ezer forint fölé nőtt az átlagos négyzetméterár, Budán és a belvárosban csaknem 800 ezer forintot tett ki. A téglalakásokért Pesten átlagosan 31,5 millió forintot, a belvárosban csaknem 50 milliót, Budán mintegy 60 milliót fizettek.

Pesten az átlagos négyzetméterár meghaladja a 600 ezer forintot
Fotó: Bach Máté

A DH forgalmi adatai szerint áprilisban mind a keleti, mind a nyugati országrészben háromszázezer forint volt a panellakások átlagos négyzetméterára. A keleti megyékben a vevők átlagosan 15,9 millió forintért, a nyugatiban 16,6 millióért vettek panelt.

A téglaépítésű otthonok esetében sem volt számottevő különbség: keleten 319 ezer forintos négyzetméterárhoz csaknem 18 millió forintos átlagos eladási ár párosult, míg nyugaton 312 ezer forint volt a négyzetméterár és 17,6 millió forint a lakásár. Ezek a számok mind erőteljes növekedést mutatnak 2018 forgalmi adataihoz viszonyítva.

Az elemzés szerint jellemzően valamivel csökkent az értékesítési idő, ám akad két kivétel: a nyugati országrészben a panellakások és a belvárosi téglalakások értékesítéséhez idén áprilisban több időre volt szükség, mint egy évvel korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.