Hőségben nagyobb a munkáltató felelőssége

A távirati iroda által megkérdezett társaságok többek között ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a szabadban dolgozó munkavállalóknak.

Magyar Nemzet
2019. 06. 14. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kánikula alatt a munkáltatóknak intézkedniük kell dolgozóik egészsége és biztonsága érdekében. A távirati iroda által megkérdezett társaságok többek között ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a szabadban dolgozó munkavállalóknak. A Magyar Közúti Nonprofit Zrt.-nél a hőség alatt biztosítják az árnyékban, hűvös helyen, klimatizált gépjárművekben óránként öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőt, továbbá ivóvizet vagy ásványvizet adnak a dolgozóknak. Leégés ellen megfelelő öltözéket – egyebek közt UV-védelemmel ellátott szemüveget, nyári sapkát – és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítanak – közölte a cég. Az újabb típusú munkagépek, útellenőri és brigádszállító autók klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot, emellett a munkák szervezésénél és ütemezésénél arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A MÁV arról tájékoztatott, hogy a vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasoknak biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett dolgozóknak megfelelő védőfelszerelést, könnyű ruházatot, fényvédő krémet, korlátlan mennyiségű ásványvizet, óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe. A Volán-társaságok a hőség idején a járművezetőknek a szolgálati pihenőhelyeken folyamatosan biztosítják a hűtött italokat, továbbá könnyített szabályokat alkalmaznak a formaruha viselésénél, például ilyenkor nem kell zakót, nyakkendőt hordani. A Volán-társaságok autóbu­szainak 88 százaléka légkondicionált – közölték az MTI-vel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra figyelmeztette az autósokat, ne hagyják a gépjárműben gyermeküket, valamint házi kedvenceiket. Ezért folytatódik a Ne hagyj az autóban! matricakampány. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig a hőségriadóra tekintettel felfüggesztette a hét végi kamionstopot, így szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a nehéz-tehergépkocsik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.