Még az idén nekikezdenek a belgrádi vasútvonalnak

Magyar Nemzet
2019. 06. 13. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkötötte a szerződést a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére a CRE Konzorcium – közölte tegnap az Opus Global Nyrt. A közös irányítású magyar–kínai konzorciumban a tőzsdei társaság közvetett, 51 százalékos tulajdonában lévő RM International Zrt. felerészben vesz majd részt a munkálatokban. A beruházás összértéke 2,078 milliárd dollár – csaknem 590 milliárd forint –, a kivitelezési szerződés a magyar állam és a kínai Eximbank finanszírozási megállapodásával várhatóan az év harmadik negyedévében léphet hatályba.

A megállapodás értelmében a CRE Konzorcium a Soroksár és Magyarország déli vasúti határállomása, Kelebia közötti szakaszon tervezheti és építheti meg a nagyberuházást. A meglévő és az új második vágányt egyaránt 160 km/órás engedélyezési sebességre és emelt tengelyterhelésre építik ki az állomásokon kívüli nyílt szakaszokon. A teljes szakaszon alkalmassá teszik a biztosítóberendezéseket az egységes, európai vonatbefolyásoló rendszer (ETCS) használatára. Átépítik a felsővezeték-hálózatot és a vasúti műtárgyakat is.

Az Opus tegnap azt is közölte, hogy megkötötte az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt.-vel a szegedi gázvezeték építéséről szóló szerződést. A 22 milliárd forint nettó értékű közbeszerzés – amelytől az ajánlatkérő 30 százalékkal térhet el – nyertese az Opus közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Vabeko Kft. konzorciuma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.