Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nem vizsgálják Brüsszelben a támogatást

Minden tagállam jogosult intézkedéseket hozni a fiatal szülők és családok támogatására – jelentette ki az Európai Bizottság.

Magyar Nemzet
2019. 06. 29. 16:39
Három gyermek után a teljes kiutalt összeget jóváírhatják Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tagállam jogosult intézkedéseket hozni a fiatal szülők és családok támogatására – jelentette ki az Európai Bizottság (EB) a Magyar Nemzet megkeresésére, hozzátéve, hogy konstruktív vitát folytatott a magyar hatóságokkal a családvédelmi akcióterv babaváró hitelprogramjáról. A magyar hatóságok saját kezdeményezésükre terjesztették elő a bizottság számára a babaváró hitelprogram terveit. A testület nem folytat vizsgálatot a babaváró hitelprogram állami támogatása miatt, és nem is tervez ilyen irányú eljárást. Az állami támogatások ellenőrzése ugyanis csak a gazdasági szereplőknek (például bankoknak vagy vállalatoknak) nyújtott támogatásra vonatkozik, és nem a polgárok közvetlen támogatására – írták.

Azonban korábban lapunk éppen arról számolt be, hogy az EB azért csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét, mert álláspontja szerint a rendszer uniós versenyjogot sérthet. A testület tehát nem a polgárok közvetlen támogatását kifogásolta, hanem azt, hogy egyes pénzpiaci szereplők versenyelőnyhöz jutnak azáltal, hogy részt vesznek a programban. Az EB főként azt kívánja elérni – írtuk –, hogy a kamattámogatás és a kezességvállalás is álljon meg nyolcvan százaléknál, így biztosítva teret a versenynek. Emellett a testület azt is felvetette, hogy a támogatást ne a bankok, hanem állami szerv intézze.

A magyar állam álláspontja szerint a felvetett problémák nem léteznek, hiszen a bankok eltérhetnek a maximális kamattól, vagyis van tér a versenyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.