A magyar élelmiszer-fogyasztási szokásokról készít felmérést mintegy 2700 személy bevonásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyre további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várják – közölte a Nébih hétfőn a távirati irodával.
A kutatással a hivatal arról szeretne képet kapni, hogy a magyarok jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak, ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez. A kutatásban mintegy 1600, 18 év alatti gyermek élelmiszer-fogyasztási adataira is szükség van, hisz ők a felnőtteknél érzékenyebbek lehetnek a különböző élelmiszerekben előforduló kémiai szennyező anyagokra.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság EU Menu – Mi van terítéken Európában? – nemzetközi projektjének részeként megvalósuló kutatásában az Európai Unió több tagországa részt vesz, így a hazai eredményeken túl összehasonlítható fogyasztási adatok is rendelkezésre állhatnak majd.