Regős Gábor: Fel kell készülni, hogy lehetnek gazdasági problémák

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Regős Gábor, a Századvég gazdaságkutató vezető elemzője volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. A szakértő Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében elhangzott gazdasági vonatkozásokat elemezte.

Forrás: Hír TV2019. 07. 31. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az európai gazdaságra minden elemzés és minden elemzésre alapot adó számadat szerint nehéz idők várnak. Nehéz idők jönnek. A kérdés nem az, hogy jönnek-e, hanem az, hogy mennyire lesznek nehezek. Az én személyes véleményem az, hogy nagyon nehezek lesznek” – részlet Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből.

Borús képet festett az európai gazdaságról Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A miniszterelnök szerint a Nyugat-Európában gazdasági növekedés tovább fog lassulni majd ezért Magyarországnak új utat kell keresnie. Orbán Viktor úgy vélte, ha beigazolódnak az előrejelzések, akkor jövő tavasszal szükség lesz a második, ősszel pedig a harmadik gazdaságvédelmi akciótervre.

- Azt mondják elemzők, hogy a makroadatokból jelenleg nem látszik, hogy miért lenne szükség egyáltalán egy újabb gazdaságvédelmi akciótervre, hogyan lehet így előre tervezni, hogy lehet így felkészülni? – kérdezte Föld-Kovács Andrea.

- Röviden, elég nehezen, ugye az előző év második felétől látjuk, hogy vannak a Nyugat-Európai országokban, különösen Németországban problémák. A harmadik negyedévben negyedéves alapon 0,2 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye, a negyedik negyedévben pedig stagnált. Most az első negyedév már nem volt ennyire rossz, de éves alapon mindössze 0,6 százalékos bővülést mértek, míg az olaszoknál 0,3 százalékos visszaesést.

- Kikalkulálható a jövőre nézve, hogyan alakul ezeknek a nyugat-európai gazdaságoknak a teljesítőképessége? – vetette fel Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

- Ezek az előrejelzések nem tudnak mindig minden sokkhatással számolni, látszik az is, hogy az elmúlt időszakban a német előrejelzéseket mindenki visszafelé húzta, mindenki kisebb növekedésre számít, mint korábban. Magyarországon az ellenkezőjét szoktuk meg az elmúlt időszakban. Nem árt az, ha óvatosak vagyunk, felkészülünk arra, hogy lehetnek problémák, de én azt gondolom, ha nem arra készülünk, hanem, hogy kedvező a világgazdasági környezet akkor sem dőlhetünk hátra, akkor is van mit csinálni – mondta Regős Gábor közgazdász, Századvég gazdaságkutató vezető elemzője.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.