Van élet a tó partjától távolabb is

Az elmúlt időszak drágulása ellenére még a Balatonnál is lehet tízmillió forintnál kevesebbért nyaralót vásárolni. Ugyanakkor a tó partján, illetve közvetlen vonzáskörzetében számos helységben keresgélhetnek azok, akik a falusi csokkal költöznének.

2019. 07. 22. 7:34
null
A falusi csok élénkülést hozhat a környék ingatlanpiacán Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton ingatlanpiacának is lökést adott az évek óta tartó élénkülés és a tó környéki turizmus felpörgése. Összességében száz olyan település van a Balaton vonzáskörzetében, ahol tízmillió forintnál kevesebbért ingatlant lehet vásárolni. Elérhető olcsó ­nyaraló például Balatonlellén is, igaz, a kedvelt üdülőhely lakóingatlanainak ­amúgy 432 ezer forintos átlagos négyzetméterára külső pesti kerületekével vetekszik. Azonban 38 olyan település található a tó környékén, ahol a lakóingatlanok, illetve a nyaralók átlagos ára nem éri el a tízmillió forintot az Ingatlan.com elemzése szerint. – A keresletnek megfelelően természetesen a tóhoz közelebbi településeken jóval magasabbak az árak, míg a távolabbi községekben egyre lejjebb megy az árszint – mutatott rá Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

A falusi csok élénkülést hozhat a környék ingatlanpiacán
Fotó: Kurucz Árpád

A legalacsonyabb árakkal összessé­gében a Balatonberénytől tíz kilométerre található Hollád rendelkezik, ahol átlagosan mindössze 3,3 millió forintért lehet ingatlanhoz jutni. Szegerdő, Pusztaszemes, Lesencefalu, Somogytúr, Visz, Raposka, Küngös és Vállus a Balatontól szintén alig tíz kilométerre fekszik, átlagáruk 6,6 és 9,8 millió forint között alakul. Ha valaki nem csak nyaralóvásárlási céllal tájékozódik, annak érdemes tudnia, hogy az említett településeken – Somogytúr kivételével – elérhető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Balogh László szerint főként ezeken a kisebb, a támogatásnak megfelelő helyeken élénkülhet valamelyest a kereslet a következő időszakban.

Mindenesetre nagyon érdekes kérdés lesz a közeljövő balatoni ingatlanpiacán, hogy mennyire hat majd rá a falusi csok. Tucatnyinál több, közvetlenül a vízparton fekvő helységben vehető igénybe ugyanis a támogatás, köztük jó néhány kedvelt üdülő­helyen is. Nem véletlen, hogy a 2486 érintett kistelepülés közül már most a legkeresettebbek között szerepelnek egyes balatoni helységek. Lapunk múlt heti cikkében az Ingatlan.com keresési adatai alapján bemutattuk, hogy a tíz legnépszerűbb falusi csokos település között négy Balaton-parti helység (Fonyód, Balatonkenese, Balatonfenyves és Balatonederics) található, de a kedveltségi lista élbolyában van a tótól mindössze 12 kilométerre ­fekvő Lengyeltóti is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.