A kis cégeknek is segít a kötvényprogram

Magyar Nemzet
2019. 08. 02. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB tavasszal bejelentett 300 milliárd forintos Növekedési Kötvényprogramja (NKP) akár 15 nagy vállalatcsoport számára biztosíthatja a növekedéshez szükséges forrást.

A Kapolyi Ügyvédi Iroda szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a forrást nemcsak nagyvállalatok, hanem akár tucatnyi kisebb méretű vállalat is igénybe veszi, és az általuk kibocsátott kötvények jelentős hányadát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xbond piacára vezetik be. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis komoly érdeklődés tapasztalható a magyar közép- és nagyvállalatok körében is a program keretében elérhető forrás iránt.

Az ügyvédi iroda a tőzsdei bevezetéssel összefüggésben felhívja a figyelmet, hogy a hatályos tőkepiaci törvény nincs teljes összhangban az uniós szabállyal, ezért annak őszi módosítása várható.

Ráadásul ez utóbbi változás könnyítést tartalmaz, mivel a zárt körben kibocsátott, a BÉT által üzemeltetett, kifejezetten kötvények kereskedésére létrehozott Xbond piacon regisztrálandó kötvények esetében a kibocsátási összértéktől függetlenül nem lenne szükséges az MNB által jóváhagyott tájékoztató és hirdetmény közzététele.

Ehelyett elegendő a BÉT által jóváhagyott információs dokumentum, ami a tájékoztatóhoz képest jóval kisebb adminisztrációs terhet jelent a kibocsátó számára – mutatott rá Menyhárt Ádám, a banki, finanszírozási és tőkepiaci területen piacvezető ügyvédi iroda szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.