Földet szereznének a baloldali klímaaktivisták

Nógrád megyében csapnának le egy több mint kéthektáros területre azok az aktivisták, akik — a nemzetközi mozgalom létrejöttével egy időben — itthon is közösségi faültetési megmozdulást hirdettek a klímaváltozás megállításának érdekében. A Facebookon fellelhető, jól szervezett mozgalmak mögött a baloldalhoz köthető személyek állnak, akik — úgy tűnik — most földvásárlásba fogtak.

Nagy Kristóf
2019. 08. 21. 7:36
null
Erdőtelepítés. Ahogy oly sok minden mást, ezt is csak megfontoltan lehet csinálni, a megfelelő fajta megválasztásával Fotó: MTI/Oláh Tibor Fotó: Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombamód szaporodnak külföldön és itthon is a faültetésre, erdősítésre buzdító civil kezdeményezések. A közösségi médiában fellelhető, népszerű csoportok szerint a Greta Thunberg svéd kamaszlány nevével fémjelzett nemzetközi, mára bizonyítottan politikai alapon szerveződő globális klímaharc úgy nyerhető meg, ha minél több területen ültetnek közösségi összefogás keretében fákat. Itthon is a nemzetközi – jellemzően baloldali – aktivistahálózat által támogatott, korábbról már ismert szereplőket találtunk a mozgalmak mögött.

Az egyik ilyen hazai szerveződés a MyForest – Közösségi Erdők elnevezésű Facebook-csoport. Állításuk szerint júliusban már meg is szereztek Nógrád megyében, Csécse község mellett egy kéthektáros területet, amely egyik helyszíne lenne a közösségi faültetésnek.

A területszerzés ugyanakkor több kérdést is felvet. A nyilvánosan hozzáférhető, Csécse képviselő-testületének üléséről készült jegyzőkönyv szerint a település még április elején hagyta jóvá a tulajdonában lévő terület értékesítését, amivel már korábban is próbálkozott a község. A helyben lakó gazdák nem éltek elővásárlási jogukkal, így nyilvános pályáztatás útján három – budapesti lakhelyű – magánszemélyhez került a terület 1,35 millió forintért. A nyertesek egyike az a Gayer Zoltán, akit korábban a Városliget felújítása ellen tiltakozó, úgynevezett ligetvédő aktivisták egyik vezetőjeként ismerhetett meg a közvélemény.

Habár a MyForest csoport arról tájékoztatott, hogy augusztus folyamán átvették a területet, az Agrárminisztérium a Magyar Nemzetnek küldött válaszában kiemelte: semmilyen tulajdonjog-bejegyzési kérelem, széljegy nincs a tulajdoni lapon. A földrészlet egy 2,0835 hektár kiterjedésű, rét művelési ágú ingatlan, amely 1996 óta Csécse község önkormányzatának tulajdonában áll. Mivel így tulajdonosváltás hivatalosan nincs folyamatban, az agrártárca nem kívánta minősíteni a tervezett ügyletet.

 

Erdőtelepítés. Ahogy oly sok minden mást, ezt is csak megfontoltan lehet csinálni, a megfelelő fajta megválasztásával
Fotó: Fotó: MTI/Oláh Tibor

Egy másik, szintén Facebookon indult kezdeményezés már az ország több nagyvárosában – a napokban például Kecskeméten – is megszervezte magát. A 10 Millió Fa Mozgalom elnevezésű kezdeményezés civil szervezeteknél bevett mikroadományokból eddig mintegy négyezer angol fontot, azaz több mint 1,4 millió forintot gyűjtött össze bő egy hónap alatt.

A kezdeményezés célja, hogy tízmillió fát ültessen el a lakosság november elején idehaza, hivatkozva a sokak által szkeptikusan fogadott, Etiópiában és Indiában egy nap alatt több száz millió fa elültetéséről szóló példákra. A mozgalmat az a Bojár Iván András korábbi SZDSZ-es képviselő hívta életre, aki Demszky Gábor főpolgármestersége idején Budapest városarculati tanácsadója volt, tehát személye nem független a politikától.

A világszerte csaknem egy időben induló mozgalmak alapja, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) és a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói arra jutottak, egymilliárd hektáron kellene erdősíteni annak érdekében, hogy az emberiség megnyerje a klímaharcot.

A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó, erdőgazdálkodásban jártas szakemberek szerint maga a kezdeményezés üdvözlendő, ám erdősíteni, fát ültetni megfontoltan, megfelelő fajtaválasztás mellett lehetséges. Ráadásul az erdő fenntartása komoly szakmai tudást igényel, aminek a fakivágás is része, s a korábban nem erdős területek élővilága is komoly károkat szenvedhet.

A szakemberek a közvéleménnyel ellentétben kevésbé fogadták lelkesen az etióp és indiai faültetésekről szóló híreket, mivel a facsemeték beszerzése, szállítása, az elültetett növények életben maradása komoly logisztikai kihívás.

A klímaváltozást és az ENSZ ezzel kapcsolatos tanulmányát senki sem vitatja. A Magyar Nemzet korábbi kerek­asztal-beszélgetésén a tudományos élet szereplői azt emelték ki, a legnagyobb probléma, hogy a klímaváltozás témájára szemérmetlenül rátelepedett a politika, s azt világszerte megpróbálják kisajátítani a zöldek és ezáltal a baloldal. A másik végletet azok jelentik, akik alulértékelik a klímaváltozás jelentőségét, és csak az érdekli őket, hogy minden, számukra szerintük szükséges dolgot meg tudnak-e vásárolni. Mindeközben a klímaváltozás jelensége emberek százmillióinak ma már valóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.