Ötvenmilliárdot kóláztunk el egy év alatt

Az elmúlt év belföldi kólafogyasztása mennyiségben hét százalékkal, értékében tíz százalékkal nőtt éves alapon. Egyre többet fogyasztunk a cukormentes verzióból is.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 12:42
A worker pushes a dolly loaded with cases of empty Coca-Cola bottles in Caracas
A kereslet júliusban, augusztusban és decemberben ugrik meg Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon 2018 júliusa és 2019 júniusa között hárommillió hektoliter, vagyis több mint ötvenmilliárd forintnyi kóla fogyott, ami a szénsavas üdítők belföldi forgalmának több mint hatvan százalékát jelenti – közölte hétfőn a Nielsen a távirati irodával.

A kereslet júliusban, augusztusban és decemberben ugrik meg
Fotó: Reuters

Az elemző cég összesítése alapján az elmúlt év belföldi kólafogyasztása mennyiségben hét százalékkal, értékében tíz százalékkal nőtt éves alapon. A közlemény szerint a kereslet jellemzően júliusban és augusztusban, valamint decemberben ugrik meg. A teljes mennyiség alig harmadát, azaz nem egészen százmillió litert tesz ki a cukormentes kóla, bővülése azonban háromszoros a cukrot tartalmazó kólához képest. Egyre népszerűbbek ugyanakkor az ízesített termékek is. A két liter feletti és egy liter alatti palackok részesedése egyaránt 25 százalék körüli.

Sörből viszont kevesebb fogyott idehaza az első félévben. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke korábban arról számolt be, vélhetően a hűvösebb májusi időjárás miatt 2,4 százalékkal, 3051 ezer hektoliterre csökkent tavalyhoz képest az öt legnagyobb gyártó belföldön értékesített söreinek mennyisége. A prémium és szuper prémium sörök forgalma 17 százalékkal nőtt, június végére elérte a teljes sörforgalom közel negyedét. Az ízesített alkoholmentes sörök népszerűsége is töretlen, az első fél évben forgalmuk 126 ezer hektolitert tett ki, ami a hidegebb időjárás ellenére azonos az egy évvel korábbival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.